КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Ко пре 18 сати дође на границу, не мора да се пријави на сајт, али нека уради тест самопроцене

Novosti online

18. 09. 2020. у 15:35

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Ко пре 18 сати дође на границу, не мора да се пријави на сајт, али нека уради тест самопроцене

Фото: Танјуг

ЗНАЧАЈАН податак је да је 45 одсто новозаражених са територије града Београда - истакла је епидемиолог др Дарија Кисић-Тепавчевић данас на конференцији Кризног штаба.

Упитана да ли за грађане којима је дат папир пре 18 сати важи мера надзора, докторка Кисић Тепавчевић каже да је основни концепт да се сви грађани обавесте о актуелној епидемиолошкој ситуацији у региону да би се сагледао ризик по себе и по здравље своје породице.

- Дужност свих нас је била да обавестимо своје грађане. Такође, апеловали смо на наше грађане да се врате како бисмо смањили ризик преношења. То питање законских одредби казни заиста не би требало да буде у првом плану. Најгора казна за све је да се разболи. Постоје санкције државе и постоје законска акта за непоштовање. Акценат је да у овој борби морамо бити солидарни и искључиво јесте циљ да контролишемо преношење овог вируса - истакла је она, и додала да је циљ ових мера да се омогући боља контрола оних који долазе.

Идеја је да од уласка у земљу буду део здравственог система.

- Ми се надамо да су се сви понашали одговорно и савесно, али додатне мере нису на одмет. Епидемиолошка ситуација је повољнија, али на нама свима је задатак да то што више држимо под контролом - наглашава она.

Она је истакла да они који су добили обавештење пре 18 сати нису у обавези да се пријаве, али да је препоручљиво да ураде један детаљан тест самопроцене у оквиру ове апликације.

Ако повратник пренесе болест на неког, он треба да одговара

Овај систем надзора није направљен да било коме смета, већ да буде на корист свим грађанима. Зашто је то било неопходно? У Београду има појаве позитивних међу повратницима. Имамо из Турске, Египта, Хрватске. У једном дому здравља смо имали од 9 позитивних 3 повратника. Сваки појединац када се улогује и пријави на е здравље треба му буквално три минута. То су та три минута у року од 24 сата која треба да овоји. Ако се ради о старијој особи има неког сина, ћерку, комшију... - истакао је епидемиолог Предраг Кон и додао на питање о казненој политици да свако ко вози брзо зна да је у прекршају, а ако начини удес то није само прекршај.

Он каже да је то исто и са овом мером - ако се не пријави он је у прекршају, ако се разболи нико неће гледати да ли је био у иностранству, али ако пренесе на неког, он треба да одговара.

- Треба бити врло опрезан са онима који долазе из подручја великих трансмисија. Самоизолацију не можемо да спроводимо, јер је то практично кућни притвор и за то нам треба ванредно стање, које је сада непримерено - објашњава Кон и додаје да је тест самопроцене већ урадило 50.000 људи, те да је то разрађен систем.

Овај систем надзора није направљен да било коме смета, већ да буде на корист свим грађанима. Зашто је то било неопходно? У Београду има појаве позитивних међу повратницима. Имамо из Турске, Египта, Хрватске. У једном дому здравља смо имали од 9 позитивних 3 повратника. Сваки појединац када се улогује и пријави на е здравље треба му буквално три минута. То су та три минута у року од 24 сата која треба да овоји. Ако се ради о старијој особи има неког сина, ћерку, комшију... - истакао је епидемиолог Предраг Кон и додао на питање о казненој политици да свако ко вози брзо зна да је у прекршају, а ако начини удес то ниеј само прекршај.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)