ДР КИСИЋ О ПОВРАТНИЦИМ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Обавезна пријава 24 сата од уласка у Србију

Танјуг

18. 09. 2020. у 10:56

ДР КИСИЋ О ПОВРАТНИЦИМ ИЗ ИНОСТРАНСТВА: Обавезна пријава 24 сата од уласка у Србију

Фото: Танјуг

ГРАЂАНИ Србије који од данас после 18 часова уђу у земљу биће под посебним здравственим надзором који подразумева да се у наредна 24 сата пријаве на е-здравље.гов.рс и ураде тест самопроцене на Ковид 19, каже заменица директора Института за јавно здравље "Батут" епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Она напомиње да ће повратници из иностранства на граничном прелазу добити упутство у писаној форми о процедури надзора и додаје да је попуњавање упитника једноставно и да се пријава може одштампати или сачувати као потврда да се грађанин пријавио по уласку у земљу.

Такође, повратници из иностранства то треба да ураде и десети дан након повратка у Србију.

Уколико тест самопроцене покаже симптоме који указују на корона вирус постоји могућност да се одмах закаже преглед у ковид амбуланти.

Кисић Тепавчевић је нагласила да је искључиви циљ надзора који се уводи над грађанима да се смањи вероватноћа преноса вируса уколико се неко заразио ван Србије, а не да се било ко кажњава или евидентира ко је отишао ван земље.

"Постоји законска основа за одређене казнене мере, али то није циљ. Надамо се да ће се грађани понашати одговорно и савесно као у претходном периоду када смо успели да смиримо епидемијски ток", казала је Кисић Тепавчевић.

Како каже, циљ је да се грађанима који су се вратили из иностранства укаже да имају већи степен предострожности у наредном периоду и где и коме могу да се обрате ако се појаве симптоми респираторне инфекције.

Кисић Тепавчевић је казала да је епидемиолошка ситуација у Србији стабилнија и са много мањом учесталости оболевања од корона вируса него у већини земаља, али упозорава да то може да се врло брзо промени и да не треба да се опуштамо.

Подсетила је да је Републички кризни штаб апеловао на грађане Србије да се врате из подручја у којима расте број заражених корона вирусом.

"Нико не може да забрани неком да путује, али ако се каже да је 20 пута већа вероватноћа да се оболи у Црној Гори него у Србији или пет пута већа на подручју Хрватске, желели смо да грађани имају све информације и да сагледају ризик за себе и своју породицу", навела је Кисић Тепавчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)