ЛОНЧАР ОД НОНКОВИД-БОЛНИЦА ТРАЖИ ПОВЕЋАН ОБИМ ПОСЛА: На сваком скенеру 40 прегледа дневно, специјалистички прегледи и суботом

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

16. 09. 2020. у 10:00

БОЛНИЦЕ ће морати да повећају обим рада са нонковид-пацијентима.

ЛОНЧАР ОД НОНКОВИД-БОЛНИЦА ТРАЖИ ПОВЕЋАН ОБИМ ПОСЛА: На сваком скенеру 40 прегледа дневно, специјалистички прегледи и суботом

Танјуг

Према упутствима које је директорима јуче дао министар Златибор Лончар, дијагностика ће се радити и у поподневној смени, и викендом, а на сваком апарату мора да се уради прописан број прегледа дневно.

У болницама је због ковида свега 365 пацијената, па су капацитети сада више него довољни да се лече и хронично оболели од других болести.

Министар здравља Златибор Лончар анализирао је јуче на састанку са директорима болница које нису у ковид-систему, колико свака од њих има скенера (ЦТ) и магнетних резонанци (МР) и направљен је протокол колико на тим апаратима мора да се уради прегледа у току дана.

- Радиће се сваког дана од 7 до 19 сати, и у том временском интервалу на сваком МР апарату мораће да се уради 20 прегледа, а на ЦТ апарату 40 прегледа - каже министар здравља. - За почетак радиће се и суботом, касније можда и недељом. Желимо да искористимо овај моменат да максимално помогнемо пацијентима који немају корону, али имају неке друге болести.

За пацијенте који су посредством ИЗИС-а заказали дијагностику и треба да оду на преглед у наредних неколико дана и остаје им непромењен термин. Министар Лончар каже да ће их позвати из болница да провере да ли ће доћи или су можда већ обавили преглед како не би остао упражњен термин.

- На дневном нивоу имаћемо извештаје колико смо урадили скенера, МР, коронарографија - каже министар Лончар. - У пуном капацитету радиће се и ортопедске операције, операције катаракте...

Програм рада сваке болнице направљен је за наредне две до три недеље, а како ће се након тога радити зависиће од епидемиолошке ситуације.

- Сада имамо мањи проценат људи који имају корону и много већи број пацијената који имају друге болести - наводи Лончар.- Епидемиолошка ситуација са вирусом корона сада дозвољава да се пуна пажња посвети пацијентима који имају друге болести и који су стрпљиво чекали да се стиша ситуација са ковидом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

MiLOŠ

16.09.2020. 12:25

E moj ministre, pravo stanje zdravstva je tako da se onkološka komisija se čeka mesec ipo dana, potom nakon čekanja te komisije, lekar zakazuje operaciju obolelom od karcinoma za dva meseca, unapred govoreći da to što je dobio taj termin, ne znači da će biti tad i operisan,u tom terminu, posredno tražeći " čast " da bi ispoštovao zakazani termin...to je presek realan stanja, srpskog zdravstvenog sistema...