СВЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ ГРИПА: Ево које су нуспојаве и зашто би требало да се прими баш у октобру

Новости онлине

14. 09. 2020. у 11:45

ВАКЦИНАЦИЈА против сезонског грипа почиње од 1. октобра, а ове године се препоручује више него икад због бојазни шта ће се догодити када се сударе сезонски грип и све извеснији трећи талас корона вируса у Србији.

СВЕ О ВАКЦИНИ ПРОТИВ ГРИПА: Ево које су нуспојаве и зашто би требало да се прими баш у октобру

Фото: Н. Фифић

Ако се ове године први пут вакцинишете против грипа, онда су ово питања која ћете сигурно поставити.

ЗАШТО МОРАМО СВАКЕ ГОДИНЕ ПОНОВО ДА СЕ ВАКЦИНИШЕМО?

Свињски грип који је у последњих неколико година постао сезонски грип сваке године мутира изнова и изнова. То значи да прошлогодишња вакцина коју сте примили не може да вас заштити од нове верзије грипа. Пошто стручњаци могу да предвиде на који ће начин вирус грипа мутирати, онда се према њему сваке године прилагођава и нова вакцина.

КОМЕ СЕ ПОСЕБНО САВЕТУЈЕ ДА ПРИМИ ВАКЦИНУ?

Према речима министра здравља др Златибора Лончара то су следеће групе људи:

- Од 1. октобра имаћемо 150.000 и више вакцина на располагању. Ако, не дај боже, дође до короне ублажавамо ситуацију јер смо вакцинисани. Осим Торлакове имаћемо и европску, па ћемо имати могућност коју вакцину желимо да примимо - истакао је он.

ДА ЛИ ВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА ИМА НУСПОЈАВЕ?

Много је људи који се брину због могућих нежељених дејстава вакцине. Битно је знати да је вакцина коју ми у Србији примамо "неактивна" што значи да не може да нас зарази грипом, односно не садржи жив вирус, осим да нас потпуно заштити.

Ипак, неке нуспојаве јесу могуће и оне су углавном благог облика.

-Црвенило, благи бол, оток на месту убода

-Промуклост, болне црвене очи, свраб очију и кашаљ

-грозница

-израженији болови у појединим случајевима

У озбиљније нуспојаве спадају алергијске реакције које могу угрозити живот особе која је примила вакцину, али таква нежељена дејства су изузетно ретка. Чак и уколико дође до њих, особа није у ризику од смрти уколико дође до правовремене реакције.

ЗАШТО ВАКЦИНА ТРЕБА ДА СЕ ПРИМИ ТОКОМ ОКТОБРА?

Вакцини против грипа је потребно 3 до 4 недеље да развије своја антитела зато се њено примање саветује управо у рану јесен. Примера ради, ако вакцину примите у децембру када је вирус грипа увелико присутан она у периоду док развија антитела неће моћи свеобухватно да вас заштити. Зато се саветује да се прими месец до месец и по пред појаву сезонског грипа.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)