ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Др Кон упозорио - Расте број заражених у Београду, одлука о карантину у понедељак

Новости онлине

11. 09. 2020. у 15:12

ОБРАЋАЊЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Др Кон упозорио - Расте број заражених у Београду, одлука о карантину у понедељак

Предраг Кон / Фото Танјуг

НА данашњој конференцији кризног штаба јавности се обраћа Верица Јовановић, директорка "Батута", и епидемиолог Предраг Кон.

- Треба нагласити да нема опуштања, зато што расте проценат оних који су активно оболели у Београду. Ми смо ове недеље имали један благи скок откривених случајева дневно - рекао је др Кон, и истакао да је укупан број заражених у престоници 36 одсто у односу на целу земљу. 

Кон је рекао да је и Крагујевац, као и Београд, на удару короне.

- Само у школама имамо више од пола милиона деце, али је тамо поприлично стриктна контрола. Морамо да што више спречимо понашање које ће омогућити вирусу да се шири.

Др Кон је рекао да Кризни штаб стално упозорава на оне који се враћају са летовања у Црној Гори, и истакао да ће у понедељак бити донета одлука о карантину.

- Класичног карантина у смислу издвајања из дома људи који се враћају неће бити. Видећемо у понедељак каква ће бити одлука.

Наш епидемиолог је истакао да морамо да спречимо пуњење болница и ширење вируса, и рекао да то можемо да урадимо и да зависи само од нас.

- Све што ми, па и председник, можемо да урадимо, је да показујемо пут и дајемо смернице за понашање. Ако нема никаквог одзива од стране грађана, онда то нема никаквог смисла.

Др Јовановић је рекла да је било појединачних кажњавања, али и кажњавања фирми, власници ресторана и фирми, зато што су кршили мере и забране окупљања.

- Закон о заштити становништва од заразне болести прописује управо овакве мере и показује нам да за сузбијање ковида 19 морамо да делујемо заједно. Морамо да наставимо да носимо маске и да одржавамо дистанцу. На данашњи дан пре 6 месеци је прогласила појаву пандемије, а ово су начини и мере које примењујемо да би спречили ширење ковида 19.

Она је истакла да поред казнених мера, које спроводе инспекције, то само представља промовисање мера које ће дати резултате.

- Вирус није део наше прошлости, ту је са нама и наставља да се шири. Ако желимо да зауставимо вирус, морамо да прекинемо његов пренос, што зависи само од нас.

Кон се надовезао по питању сајамских манифестација, и рекао да ће Кризни штаб расправљати о томе, и истакао да морамо да размишљамо и о економском аспекту.

- Морамо да размишљамо и о музичарима, који свирају на слављима и свадбама, који су сада потпуно ускраћени за приходе. То је свакако једна озбиљна клацкалица, шта треба и мора да се попусти, а где не смемо да устукнемо - рекао је Кон и истакао да је против било каквих масовних окупљања, одговарајући на питање о најављеном музичком фестивалу на Ади.

- Пошто је овде Град организатор, ја се надам да ће се поштовати све мере. Нисам ја против весеља, потпуно супротно, него имам обавезу да кажем истину. Што би ми улазили у додатни ризик у оваквој ситуацији.

Наш епидемиолог је рекао да су неки установљени поступци под лупом, на питање о вакцинама и томе за коју ће се одлучити Србија.

- Сви ти процеси су под огромном лупом јавности, као што смо видели у случају вакцине "Астра Зенека". Што се тиче кинеске вакцине, то је питање начина на који ћемо бити обавештени о томе. Кризни штаб мора да буде детаљно упознат са разговорима о евентуалном набављању вакцине против ковида.

Он је нагласио да ће вакцина ући у масовну употребу највероватније следеће године. 

- Јако је важно, пошто нам стиже сезона грипа, да спречимо судар тих заразних болести. Апелујемо на грађане да се вакцинишу против обичног грипа у што већем броју - надовезала се др Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Sky

11.09.2020. 15:36

Ja bi stvarno zeleo da smo odgovorniji ali kada nismo moraju da nas vise kontrolisu. Juce mi na posao dodje osoba koja ide kuci iz Neuma a vlasnik firme je trenutno u Crnoj Gori i ne pada mu na pamet da ide u bilo kakav karantin. Da ne spominjem da je kod pola privatnika veliki broj radnika bio bolestan na nogama (pricam o ljudima koje poznajem).