ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА НА СПЛАВОВИМА... Др Тиодоровић проговорио о тренутној ситуацији - ово су најбезбеднија места

Новости онлине

09. 09. 2020. у 22:19

ЕПИДЕМИОЛОГ Бранислав Тиодоровић каже да у наредном периоду не можемо очекивати значајно мањи број новозаражених корона вирусом, поготово ако погледамо шта се дешава на сплавовима, у ресторанима или кафићима.

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА СЕ ДЕШАВА НА СПЛАВОВИМА... Др Тиодоровић проговорио о тренутној ситуацији - ово су најбезбеднија места

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже да, с обзиром на понашање становништва, и даље постоје ризици да ћемо имати сталну флуктуацију броја заражених.

- То ће потрајати. Не можемо очекивати у наредном периоду да ће бити великог смањења, поготово ако погледамо шта се дешава на сплавовима, шта се дешава у ресторанима и кафићима увече - објашњава доктор Тиодоровић за РТС.

Каже да се стручни део Кризног штаба залагао да се људима који се враћају са летовања што више скрене пажња да морају да мисле на себе, а самим тим и на друге.

- Ове ситуације нам само говоре да више морамо да поклонимо пажње њима, да их више едукујемо - наглашава Тиодоровић.

Истиче да понашање свих наших становника није такво да бисмо могли доћи до бројке која би нам отворила врата целе Европе.

- Нема великог избора. Још нема специфичне вакцине, а ни лека. Имамо на располагању само три мере које стално помињемо - маска, физичка дистанца и дезинфекција - наводи доктор Тиодоровић.

Доктор Тиодоровић истиче да су се школе добро припремиле и да је модел по којем су се ђаци вратили на наставу показао делотворност.

- Морам да похвалим родитеље. Дешава се да правовремено реагују. Три ситуације које имамо сада у Нишу јасно говоре да су се родитељи определили да не шаљу децу у школу док год неко у домаћинству има тегобе. То је одлично - наглашава Тиодоровић.

Истиче да су основне школе овог тренутка најбезбедније место међу становништвом.

Када је у питању велики број људи у градским аутобусима, доктор Тиодоровић истиче да је једини лек редовна дезинфекција и ношење заштитних маски.

- У смислу едукације и убеђивања, наша циљна група су млади - средњошколци и студенти - каже доктор Бранислав Тиодоровић.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)