ДОГОДИНЕ ВАМ ЗА ЛЕТОВАЊЕ НЕЋЕ ТРЕБАТИ ПЦР ТЕСТ: Али без једног папира нећете моћи да пређете границу

Novosti online

06. 09. 2020. у 18:58

ДОГОДИНЕ ВАМ ЗА ЛЕТОВАЊЕ НЕЋЕ ТРЕБАТИ ПЦР ТЕСТ: Али без једног папира нећете моћи да пређете границу

Foto AP

РЕТКО ко се ове године одважио да оде на летовање због пандемије корона вирусом

Они који су и били довољно храбри спречило их је што нам је у неким земљама улаз био забрањен, а негде се тражио ПЦР тест. Ипак, ако сте већ преболели што је ова летња сезона пропала и већ размишљате о следећој години, припремите се да ће вам и тада требати један папир - потврда о вакцинацији.

Сведоци смо да је ове године домаћи туризам процветао и да смо открили скривене лепоте наше земље захваљући корони. Мањи део становништва је усепо да се докопа морске воде, али, ипак, је већина ноге потапала у лавору.

Да ово није случај само код нас сведоче и околне земље које велики део свог буџета црпе управо из туристичке сезоне. Па тако и Црногорцима и Хрватима и Грцима према економским бројкама не иде најбоље кад је туризам у питању.

БРЧКАЊЕ У ЛАВОРУ

Црногорци су нам од почетка сезоне залупили рампу пред носем, Грци такође после мало нећкања. Тако је и са већином европских држава, а оне земље у које и можемо да одемо или су се у међувремену предомислиле око затварања граница траже ПЦР тест.

То је потпуно резумљимо, али проблем прави чињеница да овај тест нимало није пријатељски настројен према кућном буџету. Познато је да ПЦР тест на лични захтев код нас кошта 6.000 динара илити око 50 евра, па простом рачуницом долазимо до цифре од 200 евра која је потребна просечној четворочланој породици само да оствари услов да оде не море. Такође, ово тестирање подразумева и заказивање или чекање у дугом, вијугавом реду испред Института "Торлак".

НЕМА МОРА ЗА АНТИВАКСЕРЕ

Када се зброје сви ови разлози, сасвим је разумљиво што је већина Срба ове године летовала на својој тераси. И како се већ ближи крај лета и неки покушавају да ухвате, симболично речено, последњи талас, други су се помирили са чињеницом да нам је "корона" појела још једно годишње доба и пар месеци живота. Ипак, треба бити оптимистичан и гледати напред - идемо на море следеће године!

Наравно, задржите оптимизам, али имајте на уму да епидемиолози широм света не виде да ће ова пошаст ускоро проћи, а извесно је да ћемо се неких мера предострожности придржавати и следеће године.

Веома вероватно да нам у 2021. години ПЦР тестови неће требати, али тражиће се нешто друго. Свестска здравствена организација (СЗО) најављује да ћемо најкасније до половине следеће године имати цепиво против ковида-19, па је врло могуће да ће се тада на границама тражити потврда о вакцинацији.

ВАКЦИНА ДО СРЕДИНЕ 2021.

Подсетимо, у свету се тренутно води трка ко ће пре вакцини против короне. Многи истрживачи, научници и институти раде на проналаску функционалног цепива против новог вируса. Пријављено је до сада око 200 различитих вакцина које су у различитим фазама тестирања и израде. У јавности се најчешће помињу оне које производи Кина и Русија, а поједине западноевропске фармацеутске куће већ дебатују и о цени вакцине.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Znaci ako smo pametni, domaci turizam ce da cveta. Nikakvo uslovljavanje me nece naterati da se trujem nekakvim glupim vakcinama protiv nekakvog glupog virusa koji je slabiji od sezonskog gripa koji sam prelezala. Dabogda svima propala i sledeca sezona, pa da vidimo da li je obavezan papir o vakconaciji.

Žarko

07.09.2020. 07:54

@Ka - Slažem se treba ih ignorisati, osim što su se domaći toliko osilili sa cenama a od turizma ni T. Klasičan srpski sindrom lopovluka i otimanja, nikada mi nećemo ništa naučiti. Ko ima vikendice super, a i domaće lešinare treba izbegavati da se nauče pameti

ludi milojko

08.09.2020. 01:47

@Ka - virus nije ni glup ni pametan. glupi su neobrazovani i tupi takvi kao ti. za skoro 900 hiljada ljudi taj virus ocigledno nije bio blazi od obicnog gripa. u ostalom, idi zarazi se, pa nam javi kakvo je bilo iskustvo, onako iz prve ruke a ne da nagadjas.