"ХИТ ТВИТ" ОРИГИНАЛ ИЛИ ФАЛСИФИКАТ? Расправа око ауторских права и на друштвеним мрежама, одлука на суду

В. Ц. С.

04. 09. 2020. у 07:26

ХИТ ТВИТ ОРИГИНАЛ ИЛИ ФАЛСИФИКАТ? Расправа око ауторских права и на друштвеним мрежама, одлука на суду

Фото: Танјуг

ДА ли је емисија "Хит твит" ТВ Пинк оригинал или плагијат, знаће се пошто поступајући судија Вишег суда у Београду саслуша вештаке, закључи главну расправу, која је у среду почела у овом суду, и донесе пресуду.

Следеће рочиште заказано је за 15. новембар, када ће мишљење дати вештаци тужиоца и туженог, а суд ће се упознати са упоредном анализом двеју емисија.

Дотле ће на друштвеним мрежама "беснети рат" између оних који подржавају Ољу Бећковић, ауторку емисије "Утисак недеље", која је тужила ТВ Пинк и коауторе "Хит твита", Жељка Митровића и Верицу Брадић, за кршење ауторских права, и поборника Митровића, који тврди да је емисија "Хит твит" његов ауторски пројекат, а да права над "Утиском недеље" има Студио Б.

Оља Бећковић, како нам је рекла, не жели да улази у "медијски циркус" који Митровић иницира и зато неће давати изјаве, већ ће последњу реч препустити суду. А на суду је претходно изјавила да је она једини и искључиви творац "Утиска недеље" и да је ауторску садржину депоновала у Југословенској ауторској агенцији 1995. Навела је и да су сви битни елементи њене емисије без дозволе преузети у емисији на ТВ Пинк.

Бећковићева је за медије после суђења казала и да не тражи да ова емисија буде повучена, већ само да, уколико суд пресуди у њену корист, та одлука јавно буде прочитана у "Хит твиту".

Фото: В. Н.

Жељко Митровић и Оља Бећковић

Верица Брадић и Жељко Митровић остају при томе да две емисије немају међусобне сличности.

СПОРНА ШПИЦА

У РАСПРАВУ на "Твитеру" кратко се укључио и Небојша Крстић, маркетишки стручњак: - Песма из шпице емисије ("Утисак недеље") дело је групе "Козметика", а песму пева Небојша Крстић, то јест ја. А ко је мене питао да будем трошен у ту сврху?

- Оља Бећковић није власник "Утиска недеље". Када је настао, 1991, Оља Бећковић је била радник Студија Б. То што неко мисли да је заштитио ауторска права депоновањем неке касете у Југословенској ауторској агенцији, није никаква заштита. Ауторски формат је заштићен оног тренутка кад се емитовао. Оља Бећковић је злоупотребила идеју "Утиска недеље" и комерцијализовала годинама имовинска и морална права. Студио Б има шансу да је тужи - рекао је Митровић после суђења.

Ауторка "Утиска" се на то запитала како је Студио Б није до сада тужио и како је могуће да је већ једном добила спор за ауторска права због "Маске недеље" на БКТВ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)