ЗАШТО ЈЕ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ НА РЕСПИРАТОРИМА? Др Срђа Јанковић објаснио шта је узрок томе, и какво је његово мишљење о шведском моделу

Новости онлине

02. 09. 2020. у 10:49

ЗАШТО ЈЕ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ НА РЕСПИРАТОРИМА? Др Срђа Јанковић објаснио шта је узрок томе, и какво је његово мишљење о шведском моделу

Фото: Новости архива

РАЗЛОГ за одлучнију реакцију према кршењу препорука сада је и тај што желимо да оценимо ефекат поласка у школу, а то не можемо ако долази до кршење других мера на естрадним догађајима и другим окупљањима. Ако то доведе до погоршања ситуације нећемо моћи да добро оценимо. Још важнији разлог је да не желимо да видимо поново пораст заражених корона вирусом, рекао је имунолог др Срђа Јанковић.

Он је додао и да "се више ствари дешава паралелно и где год попустили одбрамбени бедем то доводи до погоршања чим је негде вируса више онда и сви други сегменти могу да буду угрожени".

Јуче је почела нова школска година, а ђаци су у обавези да носе маске, др Јанковић је још једном нагласио да "маска не може да нашкоди здрављу".

- Колико смета и није комфорно о томе нећемо да причамо. Спречава болести које могу да буду смртоносне. У суштини држање дистанце, избегавање окупљања и маске су окосница превенције, док не будемо имали вакцину то је једино што можемо да радимо да спречимо ширење вируса. Разумем лична осећања и заштитнички став родитеља јер је ово нова ситуација за све нас. Разумљиво је да има разних ставова и мишљења, али сви морамо да станемо иза тога да се носе маске - нагласио је др Јанковић за ТВ Пинк.

Он је објаснио и зашто поред пада броја оболелих има доста људи на респираторима.

- Болест траје неко време. Када имамо ниски тренд он ће се прво видети на дневном нивоу па тек након две, три недеље то ће се одразити на број људи на респриторима и на криву преминулих. Треба да прође 10, 15 дана од тренутка када се неко заразио – рекао је имунолог.

- Увек постоји са једне стране бојазан од преношења, толико и нада да дугорочно гледано када довољно људи дође у ситуацију да преболи ову болест да велики број постаје имун и да није могуће да дође до значајнијег ширења. Циљ нам је да сачувамо људске животе, било каква пречица ка колективном имунитету није сврсисходна. Ни Швеђани нису ишли потпуно пречицом, то је врло проблематично чак и најмања ризична група има ризик. Није ни превише етично пустити да се неко заражава, ако не будемо имали вакцину колективни имунитет је начин на који се епидемија и пандемија завршавају. Нама није циљ да то поспешимо већ да се што мање људи зарази – истакао је др Јанковић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ZALIV tacka NET

02.09.2020. 14:00

Ne prijavljujete tacan broj zarazenih, tempirate stvar oko nove skolske godine kako posle ne bi ostavli prostor da vas kritikuju i pitaju sto ste decu pustali u skole. Izjavljujete uporno da oko 3% dece ne ide u skole sto nije istina, u odeljenju mog sina 50% ne idu, u odeljenju deteta naseg komsije njih 30%, u odeljenju deteta naseg kuma 40%.... dakle namerno se iz vama znanih razloga sve ovo cini a posledice ce biti fatalne. Dete neka i izgubi jednu skolsku godinu nista toliko strasno a dete koje izgubi baku deku mamu ili tatu e to jeste strasno

Max

03.09.2020. 07:53

U jednoj gimnaziji u NS pojedini profesori deci dozvoljavaju da ne nose maske u učionici!? Zašto se to dozvoljava? Većina dece redovno(za sada) nose maske, zašto se pojedini profesori ne kažnjavaju? Kako dokazati dečiju tvrdnju? Da li je za to odgovoran direktor, ili političari koji ne nose masku prilikom intervjua u punom studiju(svakidašnji "lep"primer sa TV-a)?