ВЛАСТИ НА КРФУ НУДЕ КОМПРОМИС: Без топлеса на Виду, крај гробова наше војске

Д.Б.М.

22. 08. 2020. у 08:05

ВЛАСТИ НА КРФУ НУДЕ КОМПРОМИС: Без топлеса на Виду, крај гробова наше војске

Фото: В. Н.

ЛЕЖАЉКЕ и сунцобрани на острву Видо биће, ипак, уклоњени.

Све време на плажи ће бити чувар који ће водити рачуна да посетиоци поштују кодекс облачења.

Ово нам је јуче открио Жељко Поповић, председник Удружења српско-грчког пријатељства и Удружења за заштиту острва Видо, после састанка са градоначелницом Крфа Спиродулом Меропи Идреу.

- Градске власти су већ наручиле нову опрему за плажу и са нестрпљењем ишчекујемо да стигну - каже Поповић. - Туристи више неће моћи да шетају у топлесу и тангама док ми са венцима идемо према Спомен-костурници у којој су посмртни остаци наших војника страдалих у Првом светском рату. Те слике вређале су и мештане и Србе, али, на срећу, наши апели и молбе коначно су услишени.

Лежаљке су постављене испред ресторана, који је од прошле године у закупу хотела "Икос" у Дасији, једног од најлуксузнијих у Грчкој.

Фото: В. Н.

Жељко Поповић

- Прошле године су лежаљке и сунцобране надомак Спомен-костурнице поставили закупци оближњег ресторана, а ове године је то уместо њих урадио заменик градоначелника Спирос Нератзис - тврди Поповић.

Многи Крфљани осудили су тај чин као непоштовање према страдању српских војника у Великом рату, а колико поштовање већина њих има према српском народу, доказали су много пута. Представници крфских власти су нам раније рекли да лежаљке на плажи нису постављене ради пословних активности, већ да би служиле посетиоцима Вида и да су после много година платили да се очисти цело острво и уреди пут до маузолеја.

У водама око острва Видо, у којима су сахрањени српски страдалници када више није било места на острву, старији Крфљани никада нису пецали, нити су се купали. Али нажалост, било је српских туриста, који су баш ту, на месту где је море најлепше и најчистије, како су наводили, пожелели да се окупају.

Фото: В. Н.

 
СПОМЕНИК

НА Крфу су написане неке од најтужнијих, али и највеличанственијих страница српске историје. У граду постоји Српска кућа, а тамо је и споменик борцима Дринске дивизије, као и споменик захвалности Јанису Јанулису, на чијој њиви су били сахрањени српски борци. Чак и након што су њихови земни остаци пренети у маузолеј на Виду, породица Јанулис ту земљу не обрађује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Predlog

22.08.2020. 08:40

Nasi uvek traze usluge a nista ne nude. Zasto ne zakupe plazu na 50 godina pa neka tako pokazu brigu ? Ili barem da srede vojnicka groblja po Srbiji pa da ne deluje licemerno kad se od drugih trazi (mnogo vise od toga)

Arnautovic Miroljub

22.08.2020. 12:39

Ajde sada Srbi da se ujedinimo,da budemo slozni i damo priloge da sacuvamo junastvo nasih pradedova koji su bosi isli do Krfa.Gde smo sad junaci bar da sacuvamo dostojanstvo tih junaka?Svako pusi Marlboro i ima telefon od 500€,ajde da se organizujemo,svako po Euro,evo ja cu prvi dati 50€.Gde je sad crkva?

Amarcord

22.08.2020. 12:59

Зашто Србија не закупи, или купи тај део острва? Ако ми не бринемо о нашим гробљима зашто би неко други бринуо?

Sydney

22.08.2020. 13:20

zasto stvarati od nasih velikih prijatelja neprijatelje. neka nasa drzava lepo sedne sa Grckom i uz duzno postovanje sa sve sto je taj naraod ucinio za nas predlozi da zakupimoto ostrvo ili njegov deo na recimo 99g. Neka ga Grci paze i cuvaju a mi da to platimo taj pesak i sto smatramo/zelimo da cuvamo. Mozda da damo Grcima nesto za uzvrat na lepom mestu u Srbiji. Kad smo mogli Francuzima na Kelemegdanu i Visoko Poslanstvo i spomenik preko puta, mislim da Grci zasluzju mnogo vise. mislim da bi i svi mi to pomogli prilozima. ovo mora da se resi da ne stavra ove ruzne trenutke.

Zorica

22.08.2020. 16:29

Сpaмнo и нepпpиxвatливo ! Зap oвo иctopиjckи изyзetнo. мecto ниje зacлyжилo ctatyc мeмopиjaлнoг цeнtpa ? Дa пoдceћa нa ctрaxote kroз koje je cpпcka вojcka пpoшлa. Moлим нaшy влaдy дa пoчнe дa бpинe o вojничkим гpoблимa. нa koпнy и y вoди .мa гдe oнa билa..Caндaлoзнo je дa ce yз дoзвoлy дoмaћинa kyпa и cyнчa и jeдe нa Видy!