ТРОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА ПРЕМИНУЛА У ВРАЊУ: Није успела да победи леукемију, била заражена вирусом корона

Новости онлине

21. 08. 2020. у 17:05

ТРОГОДИШЊА девојчица из Врања која се заразила ковидом 19, а боловала је и од леукемије, преминула је у суботу, 15. августа.

ТРОГОДИШЊА ДЕВОЈЧИЦА ПРЕМИНУЛА У ВРАЊУ: Није успела да победи леукемију, била заражена вирусом корона

Фото: ЕПА

- Дете је било позитивно на вирус, а примљено је у тешком општем стању. Најпре је била на неинвазивној вентилацији, а затим је стављена на респиратор. Цео тим лекара је био уз њу, а Клинички центар је први пут набавио плазму са антителима за њено лечење. Нажалост, нисмо стигли да применимо и ту врсту терапије, јер је дете преминуло – казала је Анђелка Славковић, директорка Клинике за дечију хирургију КЦ Ниш, која обавља и дужност координаторке Дечије ковид болнице.

Према речима Гордане Костић, начелнице одељења хематоонкологије Клинике за дечје интерне болести у овом случају је основна болест допринела фаталном исходу.

- Пацијенткиња је била у трећој фази ремисије, излазила је из болничког лечења, али је због основне болести била осетљивија на инфекције. Она је 5. августа примила лек у дневној болници и отишла кући. Вратила се 11. августа, тешко је дисала, па је примљена на лечење. Уз њу је све време био лекар интензивиста са Клинике за хематоонкологију, учинили смо све што смо могли, али је дете прwминуло. Та врста болести и цитостатско лечење учинили су је подложнијом на ковид 19 – објаснила је она.

Гордана Костић је нагласила да се у дечјој болници примењују ригорозне мере контроле и пацијената и особља.

- Поносни смо што код нас није било заражених на клиници. Међутим, ово дете је пуштено кући јер није било потребе за болничким лечењем, а вратило се са короном – објаснила је Костић.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)