ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ КОД ЗОЧИШТА: Нема ни трага од српских новинара

Д. ЗЕЧЕВИЋ

21. 08. 2020. у 07:52

ГОДИШЊИЦА ОТМИЦЕ КОД ЗОЧИШТА: Нема ни трага од српских новинара

Фото: В. Н.

НАВРШИЛЕ су се 22 године од отмице Ђуре Славуја и Ранка Перенића, новинара Радио Приштине, киднапованих на путу Ораховац - Велика Хоча, недалеко од манастира Зочиште.

Новинарска екипа Радио Приштине кренула је да уради репортажу о повратку претходно киднапованих монаха у овај манастир недалеко од Велике Хоче, али су скренули на погрешан пут и од тада им се губи сваки траг.

На месту њихове отмице Удружење новинара Србије и огранак Удружења на Косову поставили су спомен-плочу са натписом на српском и албанском језику "Овде су 21. августа 1998. године нестали новинари. Тражимо их."

Плоча постављена на том месту више пута је обарана и одношена, а из овог удружења сваке године на дан киднаповања колеге обилазе место њихове отмице уз подсећање да до дана данашњег није расветљена њихова судбина.

- Према истраживању УНС-а, новинар "Њујорк тајмса" је дан после отмице Славуја и Перенића видео њихов аутомобил у околини Суве Реке, али ни од кога није добио одговор шта је са њима. Зато УНС неће престати да се бори и опомиње све док налогодавци и кривци за њихов нестанак не буду кажњени али и за киднаповања и убиства свих медијских радника на Косову - истиче за наш лист Нино Брајовић, генерални секретар УНС, напомињући да је ово прва годишњица током које је плоча са натписом о нестанку колега на свом месту. Претходно је осам пута скидана и постављана. Иначе, на Косову је киднаповано 18 медијских радника, петнаест српских и албанских, као и трочлана екипа немачког листа "Штерн".

 
У ХАГУ САМО ЈЕДАН СЛУЧАЈ

ПРЕД Хашким трибуналом само је процесуиран случај убиства албанског новинара Шабана Хотија, који је као део Руске државне телевизије киднапован 1998. и убијен у једном од логора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)