ПОСЛЕДИЦЕ ОД УДАРА ГРОМА МОГУ БИТИ ФАТАЛНЕ: Како се заштити када почне да грми и сева и које је најбезбедније место за склониште

Танјуг

20. 08. 2020. у 14:12

НАЈБОЉА заштита од удара грома је превентива јер је реч о природној непогоди од које се не можемо у потпуности заштити, осим ако нисмо у затвореном објекту, поручују саговорници и додају да последице од удара грома могу бити фаталне.

ПОСЛЕДИЦЕ ОД УДАРА ГРОМА МОГУ БИТИ ФАТАЛНЕ: Како се заштити када почне да грми и сева и које је најбезбедније место за склониште

Фото: Танјуг

Најновији случај удара грома догодио се у Јагодини, када је тренера фудбалског клуба гром погодио на терену током тренинга, а у Републичком хидрометеоролошком заводу кажу да је пре свега важно пратити прогнозу времена, односно упозорења на временске непогоде, те да је, када дође до грмљавине, најсигурније склонити се у чврсти објекат.

-Олујни временски процеси, који условљавају грмљавину и појаву града, не трају дуго, између 30 и 90 минута. За то релативно кратко време потребно је пре свега склонити се у чврсти објекат, а уколико то нисте у могућност онда треба гледати да не будете на највишој тачки која може узроковати да вас удари гром-објаснио је Горан Михајловић из РХМЗ-а. Навео је да нас од грома може заштити и аутомобил, али да је ипак најбоља превентива јер је, додао је, реч о природној непогоди од које се не можемо у потпуности заштити, осим ако нисмо у затвореном објекту. -Ако сте на отвореном, апсолутна заштита не постоји-поручио је Михајловић.

Да је превентива најважнија каже и докторка Нада Мацура и поручује да у случају најављене грмљавине треба избегавати отворена поља, њиве, реке... -Никако пецање, нити купање када грми и сева. Такође, не треба стајати под дрветом нити шетати по киши јер се никада не зна када гром може да удари- указала је Мацура. Како је појаснила, уколико је на пример крошња дрвета висока осам метара, исто толико метара се треба удаљити од тог дрвета.

-Ако је човек на њиви, онда је најбоље да чучне или седне на земљу, да буде што нижи-навела је Мацура и додала да би, када грми, требало да са себе склонимо све металне предмете, чак и копчу на појасу од каиша. Такође, додала је, у кући би требало да искључимо све електричне апарате. Мацура је истакла да удар грома може довести до фаталних последица и навела да код особе коју је погодио гром најчешће долази до поремећаја ритма у раду срца, да може доћи и до застоја срчаног рада, као и да опекотине од грома могу бити масивне и опасне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)