ПЛАВА ГРОБНИЦА ОСТАЈЕ КУПАЛИШТЕ?! Лежаљке и сунцобрани на главној плажи на острву Видо нису уклоњени

Д. МАТОВИЋ

субота, 15. 08. 2020. у 09:00

ПЛАВА ГРОБНИЦА ОСТАЈЕ КУПАЛИШТЕ?! Лежаљке и сунцобрани на главној плажи на острву Видо нису уклоњени

Јучерашња слика са Вида потврђује да су лежаљке и сунцобрани још на плажи

УПРКОС уверавањима градских власти Крфа да ће лежаљке и сунцобрани на плажи у главној луци острва Видо бити уклоњене, оне су и даље на истом месту. "Плава гробница" и даље је купалиште.

Док локални и наши медији и даље брује о томе да се скрнави место великог страдања болесних и измучених Срба после албанске голготе у Великом рату, Панајота Зубар Димос, помоћница градоначелника Крфа, за "Новости", каже да је захваљујући градским властима простор испред Спомен-костурнице коначно достојанствено уређен.

- Већ годинама Видо је домаћин извиђачким камповима, а користе га и Крфљани који немају приступ другим плажама. Многи српски посетиоци преплављују га сваке године, јер се тамо налази српски маузолеј. Сви се сећамо слика из претходних година које су вређале и мештане и Србе. Управо због тога нова општинска власт је одлучила да улепша то подручје - каже Зубар Димос. - Први пут ове године издвојили смо новац да се очисти цело острво. Посебно пут до маузолеја. Лежаљке на плажи су постављене да би служиле посетиоцима Вида, а не ради некаквих пословних активности.

Иако куца на затворена врата, Жељко Поповић, председник Удружења српско-грчког пријатељства и Удружења за заштиту острва Видо, није изгубио наду. И у петак је чекао да га прими градоначелница Спиродула Меропи Идреу, али она као и претходних дана није имала времена за разговор.

- Позвао ме је Димитрис Металинос, председник Скупштине града, и извинио се српском народу због непромишљеног потеза заменика градоначелника Спироса Нератзиса, који је самоиницијативно поставио лежаљке и сунцобране испред Спомен-костурнице. Металинос је историчар и добро зна шта острво Видо представља за српски народ. Обећао је да ће лежаљке бити уклоњене - каже Поповић.

Лежаљке су постављене испред ресторана, који је од прошле године у закупу хотела "Икос" у Дасији, једног од најлуксузнијих у Грчкој.

- Док су прошле године лежаљке и сунцобране поставили закупци ресторана, ове године је то уместо њих урадио Нератзис - каже Поповић. - Лежаљке се налазе у близини споменика руском адмиралу Фјодору Ушакову, ослободиоцу Крфа и јонских острва, који је у Русији проглашен за свеца, док је други направљен поводом десетогодишњег побратимљења Крушевца и Крфа и седамдесетогодишњице доласка српске војске на Крф.

ГОЛИ КАМЕН

НА острву Видо током Првог светског рата налазила се болница у којој су се лечили српски војници након албанске голготе. Свој крај српски јунаци су нашли управо на овом "острву змија" како се оно некад звало, јер је оно тада било "голи камен". Немајући где да се склоне, на киши и хладноћи, због постојања болница и довољне медицинске заштите, умирало их је по неколико десетина дневно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dejan

15.08.2020. 10:06

Normalno. Sto godina je proslo i ljudi hoce da zive. Srbi ne odrzavaju groblja u Srbiji niti imaju muzej zrtvama genocida u NDH itd , a traze od drugih da odustanu od svoje plaze i zarade. Mozemo da zakupimo tu malu plazu u Grckoj na jos 100 god ( 100 smo dobili gratis)

vuk

15.08.2020. 11:25

Srbi su izgradili citava naselja na svojim grobljima. Pogledajte na sta lici spomen park streljanima u Kraljevu.Zarastao u korov. Spomen vagon spaljen.Ne postujemo svoje a trazimo nesto od drugih. Vido nas postuje i vise nego sto smo zasluzili a mi sad guramo prst u oko i onima koji nas jos uvek vole.

Orao

15.08.2020. 11:53

Vlada Srbije je dužna da Ostrvu Vidu i Plavoj Grobnici, mučenicima i stradanju hiljadama Srba,povrati zaborav i da sadašnjim i budućim generacijama ostavi trajno i dostojanstveno istorijsko obeležje .