"СПУТЊИК" ВАЖАН И СА МАНАМА: Др Радмило Петровић, епидемиолог који је деценијама правио вакцине у "Торлаку"

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

13. 08. 2020. у 11:19

СПУТЊИК ВАЖАН И СА МАНАМА: Др Радмило Петровић, епидемиолог који је деценијама правио вакцине у Торлаку

Др Радмило Петровић

МОГУЋЕ је да руска вакцина "спутњик-5", која је прва у свету регистрована против вируса САРС-КоВ2, има више мањкавости: сигурно су прескочене многе фазе у испитивању, атестирана је на малом броју људи, није намењена млађима од 18 година.

Не зна се још ни која нус-дејства може да испољи, али сугурно је да ће давати мање нежељених ефеката него инфекција дивљим вирусом корона, што значи да ће добробит од ње бити већа од ризика.

Управо због тога што ће макар и са селективном применом, можда и ограниченим ефектима, руска вакцина против вируса корона, ипак, у ситуацији када боље нема, бити спасоносна, примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог, "спутњику-5" који су многи, нарочито на Западу, "дочекали на нож", не тражи "длаку у јајету".

- Потпуно безбедне и максимално ефикасне вакцине против САРС-КоВ2 нема и убеђен сам да се у таквим околностима треба понашати у складу са оном народном: "Боље ишта него ништа" - каже др Петровић за "Новости". - Ја Русима честитам.

Доктор Петровић, који је радни век провео у Институту "Торлак" и правио вакцине против грипа и у време најтежих санкција, када нисмо добијали сојеве вируса од СЗО, него се сналазили, верује да ће Руси врло брзо да усаврше "спутњик-5".

- Вакцине 100 до 1.000 пута ређе дају компликације него природна болест, и то се показало код свих које су направљене у последња два века - каже др Петровић. - Ниједна вакцина није била одмах, на самом старту, усавршена, него је временом "поправљана". И Руси ће ову вакцину да усавршавају.

Доктор Петровић каже да је један од минуса ове вакцине сигурно то што је атестирана на двоцифреном броју испитаника, мањем од 100, али да је у журби да се што пре помогне у борби против вируса корона, и произведе какво-такво "оружје", то - оправдано.

- Прво и друго атестирања вакцине ради се на двоцифреном броју испитаника, а треће би требало радити на неколико хиљада људи - објашњава др Петровић. - Али, када се жури, као што је случај сад у време пандемије, онда и производња и атестирање морају да се убрзају. Верујем да су Руси "спутњик-5" радили по моделу ранијих вакцина које су правили, рецимо против еболе или САРС-а, па им је то омогућило да буду брзи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Peka

13.08.2020. 11:44

Ima čovek pravo, u ovoj situaciji bolje išta nego ništa , a EU normalno , hoće promovisati svoju vakcinu jer su već uložili gomilu novca u istraživanje, kao i amerikanci. Borba za profit farmaceutskih giganata. Mislim da se u ovoj situaciji niko neće igrati sa životom medicinskog osoblja koje će svuda u svetu primiti prvo vakcinu, a nakon toga gradjani.