НОВОСТИ САЗНАЈУ: Кризни штаб сутра одлучује - Ево како ће изгледати настава од првог септембра

И. М.

понедељак, 10. 08. 2020. у 17:17

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Кризни штаб сутра одлучује - Ево како ће изгледати настава од првог септембра

Фото Д. Миловановић

РОДИТЕЉИ ће моћи да бирају да ли ће њихова деца од септембра да уче код куће или у школи.

Провере знања - контролни, писмени и одговарања биће, међутим, искључиво у учионици!

Ово је један од закључака које би, како сазнајемо, требало сутра да усвоји Кризни штаб за борбу против ковида 19. О плану за извођење наставе од септембра данас су разговарали премијерка Ана Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић.

План је да се ученицима млађих разреда - од првог до четвртог, омогући настава у школи. Али, паралелно, биће емитовани и часови на јавном сервису. За ТВ школу биће резервисани РТС 3 и РТС Планета током целог дана, а РТС 2 до 10 ујутру. Ученици старијих разреда основне школе наизменично ће имати часове у учионици и на даљину. И они ће све провере знања имати само у школи.

Предвиђено је да се у средњим школама одељења деле, па да једног дана половина прати од куће, а друга половина долази на наставу. Наредног дана би се групе замениле.

Фото: В. Данилов

Ипак, како сазнајемо, школе ће добити инструкције и више модела по којима ће моћи да раде. Који од понуђених модела ће изабрати зависиће од броја ђака, величине школске зграде и броја учионица. Око 250 основних и средњих школа у Србији већ има једносменски рад, те оне неће имати велики проблем да поделе одељења и организују часове у складу са епидемиолошким мерама. Одељења која иначе броје до 15 ученика, што је рецимо случај код већине на језицима националних мањина, моћи ће да раде уобичајено.

Како сазнајемо, у моделу наставе за наредну школску годину, водило се рачуна и о томе да наставници не могу у истом дану да држе часове у школи, а потом да организују и онлајн наставу за децу која су код куће, јер би тиме била дуплирана њихова норма и број радних сати.

Према досадашњим изјавама епидемиолога, школе ће, у сваком случају, морати да примењују сет противепидемијских мера. То се, пре свега, односи на висок ниво хигијене у школским објектима, обавезну дезинфекцију ходника, учионица и тоалета, као и обавезно често проветравање просторија. Деца ће, према најавама, морати увек да имају маску код себе, али ће се сутра знати у којим ситуацијама ће ношење бити обавезно. Такође, родитељи ће добити задатак да пре него што децу испрате у школу провере њихову телесну температуру. Само здрава деца моћи ће да дођу у колектив.

НА СЕЛУ УОБИЧАЈЕНО

МЕРЕ које ће се, ради спречавања ширења епидемије, примењивати од септембра најмање ће погодити сеоске школе. Разлог је што оне углавном имају веома мали број ученика. Тамо где је иначе број ђака мањи од 15, настава ће моћи да се организује уобичајено, као и пре епидемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Aleks

10.08.2020. 18:52

@Lola - Lola, situacija je teška pa ćemo morati da se snalazimo. Ideja da roditelji biraju kako će deca pohađati nastavu je odlična jer nekim roditeljima dece u nižim razredima odgovara da njihovo dete ide u školu a nekima kao što sam ja takvo rešenje ne odgovara jer će deca iz škole doneti virus kući. Svako nek odabere kako mu odgovara. Šarčević se najbolje snašao u vreme korone.

MUja

10.08.2020. 21:08

@Aleks - Mene samo zanima kako ce neki Hudini da podeli ucitelja na vise delova, da istovremeno predaje u vise grupa u vise prostorija i da pri tom drzi online nastavu? A mozda ce radno vreme podeliti, malo jedna grupa, malo druga, malo online, ... malo morgen! Ako se vec Sarcevic snasao, da vidimo sta moze Hudini!

Prof

10.08.2020. 22:40

@Aleks - А мисли ли неко о наставницима који су и родитељи? Не пада ми на памет да испуњавам ничије музичке жеље.Плаћени смо за одређен број часова и сем редовних припрема код куће,не желим више никакав контакт са ученицима од куће јер имам својих троје да спашавам да не остану неписмени.Радићу у школи и то је то.Ко неће да долази,нека се сналази.Када по 2-3 пута годишње имамо упале грла,синуса,сломљени од температуре долазимо у учионице,нико се не сети да нас упути на боловање јер директор не може да се петља заменама одсутних,посебно дефицитарних наставника.

Raspevana sorayka

11.08.2020. 12:41

@Lola - Naravno da ne može zato što je deo plaćeničkog klana koji govori takve gluposti za maske i ostale stvari, da i deca u osnovnoj školi znaju da lupeta. Doći će i taj dan kada ćeš da pevaš batice.

Sanja

10.08.2020. 22:33

Roditelji rade (vecina), trgovine rade, kafići rade...zašto deca da ne idu u školu? Razumem roditelje koji imaju bolesno dete ili nekog drugog člana porodice, ok mi je da oni koji žele izaberu on line nastavu i izoluju se. Ali, ja sam za školu! Suprug i ja radimo, u kontaktu smo sa ljudima, poslovi su nam takvi da ne možemo raditi od kuće. Decu viđam po parkovima, pa zašto ne bi i u školi. Nastava od marta je bila jako loše organizovana i neću da moja deca tako uče. A kad smo kod virusa (u koji baš i ne verujem) mogu im ja prva doneti. Pogledajte malo Švedsku, nisu ni prekidali nastavu!