ПРЕЛЕЖАЛИ СТЕ КОРОНУ? Ево шта смете, а шта никако не треба да радите

Novosti online

09. 08. 2020. у 10:31

ПРЕЛЕЖАЛИ СТЕ КОРОНУ? Ево шта смете, а шта никако не треба да радите

Фото: Танјуг

ОВО су одговори на учестала питања оних који су излечени од корона вируса - како треба да се понаша особа која је прележала корону, чега да се чува, када може да донира крвну плазму.

Ово су одговори на учестала питања оних који су излечени од корона вируса - како треба да се понаша особа која је прележала корону, чега да се чува, када може да донира крвну плазму.

 

* Да ли реконвалесценти треба да носе маске? У којим случајевима?

Ношење маске у затвореним просторима, али отвореним попута редова испред продавнице, банака... обевезно је за све грађане, без обзира на то да ли су прележали вирус корона или не. Епидемиолози подсећају да би и они који су се излечили од ковида-19 у првим недељама требало да носе маске, како већ ослабљени организам не би излагали опасностима.

* Да ли излечени од ковида-19 могу да иду у посете у црвене зоне болница?

У циљу спречавања ширења инфекције вируса корона, посете болницама широм Србије су забрањене. У црвену зону могу само медицински радници и то са прописаном опремом. Без обзира на то што су се поједини грађани опоравили од ковида, улаз им није дозвољен. 

* Колико пута излечени могу да донирају крвну плазму?

Донатори крвне плазме могу бити сви који су излечени од вируса корона старости од 20 до 65 година и више од 60 кг. Неопходно је да имају два негативна налаза.

Након 21 дана од другог негативног теста могу ући у процес донирања. Сам процесс траје од 40-60 минута, а донори могу опет да дају крвну плазму после 15 дана. Према рачуници, у току годину дана плазма може да се донира 24 пута, али то зависи од количине антитела у организму.

* Колико дуго излечени од корона вируса могу да буду преносиоци истог?

Просечан период инкубације код инфицирања је од шест до максимално 14 дана. Ипак, показало се да болест може трајати знатно дуже, тј. да су поједини пацијенти били заразни и до четири недеље. То зависи од количине вируса у телу или остатака вируса чега треба да се чувају опорављени.

Пацијенти који су оздравили или су у процесу оздрављења од ковида 19 треба да се чувају свих других вируса и бактерија, посебно они који су били на болничком лечењу, напомињу радиолози. Потребно је и да након опоравка више одмарају, имају довољна сна, правилно се хране и придржавају се свих мера заштите попт ношења маски, хигијене руку и физичке дистанце.

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)