ЈУТРОС СУ НАМ ПУШТАЛИ ПЕСМЕ ЛЕПЕ БРЕНЕ: Све више Срба у албанским летовалиштима, ево каква су њихова искуства

Novosti online

субота, 08. 08. 2020. у 11:36

ЈУТРОС СУ НАМ ПУШТАЛИ ПЕСМЕ ЛЕПЕ БРЕНЕ: Све више Срба у албанским летовалиштима,  ево каква су њихова искуства

Архива Новости8

ЗАТВАРАЊЕМ граница Грчке и Црне Горе за држављане Србије, многи туристи из наше земље одлучили су да овог лета пропусте одлазак на море, међутим, други су одлучили да пруже прилику Албанији, дестинацији коју су житељи Новог Пазара открили још пре неколико година.

Некима од њих је ово већ четврта или пета сезона како летују у неком од градова Албаније на обалама Јадранског или Јонског мора.

Међу њима је и пензионисани инжењер из Новог Пазара којег је Драч толико очарао да је пре две године решио и да купи стан.

НИЈЕДНОМ СЕ НИСАМ ПОКАЈАО

- Потенцијале Драча сам препознао приликом првог летовања и схватио сам да ће због љубазности угоститеља, лепе плаже, чистог мора и повољних цена, туризам овде цветати. Нити једном се нисам покајао, па сада већину године проводим у Албанији. Људима поручујем да оставе предрасуде по страни, приморски градови у тој земљи, хотели и услуга не заостају за Црном Гором, Грчком или Турском, а цена је много приступачнија – прича он.

Иако је видно мање туриста ове године у односу на прошлу, прича овај Новопазарац, приметно је да има знатно више гостију из Србије.

МНОГО ЈЕ ТАБЛИЦА ИЗ СРБИЈЕ

- Прошлог лета нисам видео пар аутомобила са регистарским ознакама градова из Србије, а овог лета их има много, много више. Српски се чује на улици, има људи из Београда, Смедерева, Сомбора, Ниша, Лесковца – додаје он.

Цене су, каже, исте као и прошле године, а намирнице коштају као и у Србији или су чак и јефтиније. Једино је, додаје, гориво нешто скупље. Вредност лека и динара је приближна, тако да је поређење једноставно.

ПРОФЕСОР ОДУШЕВЉЕН АЛБАНИЈОМ

Препоруке својих суграђана ове године послушао је и професор економије који ових дана борави у Саранди, на обали Јонског мора, на југу Албаније.

- Овде смо од понедељка, путовали смо преко Косова, није потребан ПЦР тест, нема изолације, није било никаквих проблема. Путеви су добри, услуга врхунска, власници апартмана љубазни. Јутрос су нам за доручак пуштали песме Лепе Брене. Мало је рећи да сам пријатно изненађен, море чисто, град је прелеп, увече је све пуно – извештава он из Саранде.

Онима који планирају долазак у Саранду или Валону препоручује да обавезно обиђу и “Плаво око”, извор реке Бистрице, са бистром плавом водом са мехурићима која извире из бар 50 метара дубине.

- Једну ноћ смо провели и у Тирани, а планирамо да посетимо и Борш и Ксамил. Утисци за ова три дана су феноменални, презадовољни смо – поручује он.

(Блиц.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Srbin

08.08.2020. 18:55

Neverovatno, prosto ne mogu da verujem da ima Srba koji ce otici u Albaniju na letovanje!!?? Srbi, imajte bar malo dostojanstva, sa njima smo ratovali na Kosarama kao i na celoj granici Kosova sa Albanijom, oni otvoreno i neskriveno podrzavaju otcepljenje Kosova od Srbije i rade na ujedinjenju sa Kosovom, ubijali su nase vojnike 1999 god. Kada cemo prestati sebe da ponizavamo? Ne postoji nijedan razlog da odem u Albaniju ili Hrvatsku bilo kojim povodom a kamo li da svoje novce tamo ostavim.... u Hrvatskoj slave oluju i proterivanje 300.000 Srba, napravili su najvece etnicko ciscenje u Evropi nakon 2. sv. rata.... pored toliko turistickih destinacija ne razumem Srbe koji idu u Albaniju ili Hrvatsku na letovanje.... proci ce i epidemija korone pa idemo u Grcku tamo nas docekuju kao bogove, cene nas i postuju a do tada letujte u Srbiji najlepsa je ....