ЧЕКА СЕ ОДЛУКА: Кризни штаб разматрао моделе за почетак школске године услед епидемије

Љ. Бегенишић

08. 08. 2020. у 07:30

ЧЕКА СЕ ОДЛУКА: Кризни штаб разматрао моделе за почетак школске године услед епидемије

AP Photo

КРИЗНИ штаб разматрао је најоптималније моделе за полазак деце у основну и средњу школу.

У обзир смо узели резултате свих истраживања која се тичу ковида 19 и искуства држава које нису прекидале наставу током пандемије. Имамо смернице засноване на медицинским препорукама. Биће донета одлука која ће представљати најмањи могући ризик за заражавање деце, а отворено је још неколико детаља око техничког организовања наставе.

Ово је поводом предстојећег старта нове школске године јуче рекла епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић, наводећи да је ово питање разматрано на састанку Стручног тела коме су присуствовали и премијерка Ана Брнабић и министар просвете Младен Шарчевић.

Премијерка Брнабић јуче је најавила да ће одлука о поласку деце у школе бити саопштена у понедељак или уторак. Додала је да ће се и током викенда радити на тим питањима како бисмо почетком недеље имали јасне препруке.

- Планира се преглед упутства Министарства просвете које се односи на мере превенције против вируса корона, на одржавање часова физичког васпитања и на трајање часова - рекла је премијерка и навела да се снимају часови за онлајн наставу, како би школство било спремно на све могућности.

До почетка школске године остало је двадесетак дана, а очи деце, родитеља и наставника упрте су у Кризни штаб, јер он треба да донесе кључне препоруке о условима у којима ће се настава одвијати.

Епидемилог др Предраг Кон рекао је недавно да мере које су на снази не би смеле да попусте прве две недеље у септембру, док се не види "ефекат школе".

- Све одлуке у вези са школом донеће Кризни штаб, а на нама је да те одлуке поштујемо и спроведемо - кажу, за "Новости", у Министарству просвете.

ДЕЦА БЕЗ ТЕШКИХ ОБЛИКА БОЛЕСТИ

КАКО истиче епидемиолог Предраг Кон, код млађе деце, узраста од првог до четвртог разреда, скоро да се не бележи тешка клиничка слика приликом заражавања короном. Како каже, званично је и Европски центар за контролу болести саопштио да се не очекује од деце да буду "добри преносиоци вируса".

Оно што се до сада могло чути јесте да би часови требало да трају 30 минута, да само потпуно здрава деца могу у школу, мерење температуре биће обавезно, ђаци ће морати да имају маску код себе, али није познато када ће је носити, учионице се морају проветравати, а мере хигијене строго поштовати...

- Треба обезбедити услове да не дође до заражавања у школи, као и обезбедити наставу на даљину, за све циклусе - рекао је раније др Кон. - Могуће је направити план који ће деца можда боље спроводити него одрасли, само је потребно да се навикну.

Многе родитеље занима и да ли ће бити организован продужен боравак за најмлађе ђаке, али у Министарству просвете и градској влади, која је задужена за то, кажу да ће и о томе одлучити - Кризни штаб.

Међутим, раније је највљивано да је продужени боравак, као и похађање наставе у школама за децу од првог до четвртог разреда неопходно, јер њих нема ко да чува, пошто родитељи не могу да одсуствују с посла. А и по закону, деца млађа од 12 година не смеју боравити сама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Glas razuma

08.08.2020. 11:23

Struka uglavnom govori da su deca zaštićena ali i da su značajni prenosioci virusa. A zdravlje nastavnika i nenastavnog osoblja niko gotovo i ne pominje kao da to nije bitno. Sramota. Jedini način da budu zaštićeni i deca i nastavnici je online nastava (u suprotnom bi lako moglo da dodje do širenja virusa corone). Da li će u (ne daj bože) slučaju da nastava u novoj školskoj godini (SEM U OSNOVNIM ŠKOLAMA) počne u učionicama, ODGOVARATI DIREKTNI DONOSIOCI OPASNE OLUKE (pre sveg članovi kriznog štaba) ili ćemo da kao i obično prozivamo direktore škola i dekane fakulteta koji niti su epidemiolozi niti su ovlašćeni za borbu protiv epidemije? Nadam se da ipak nismo sami sebi najveći neprijatelji. Napominjem da nisam zaposlen u prosveti i da je dužnost države da donosi najbezbednije odluke za zdravlje gradjana, a ne zarade tajkuna i tajkunčića.