ДОЈЕЊЕ ДОБРОДОШЛО УПРКОС ЗАРАЗИ: СЗО и домаћи стручњаци разрешили дилему трудница и породиља

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

четвртак, 06. 08. 2020. у 11:00

ДОЈЕЊЕ ДОБРОДОШЛО УПРКОС ЗАРАЗИ: СЗО и домаћи стручњаци разрешили дилему трудница и породиља

Фото Д. Миловановић

СВЕ породиље, под условом да су у добром општем здравственом стању, и поред инфекције вирусом корона могу без бојазни да доје своје бебе. Важно је само да при подоју, али и сваком другом контакту са новорођенчетом, предузму хигијенске и мере заштите од ковида 19.

Овим речима Јелена Васојевић, медицинска сестра саветовалишта "Хало беба", умирује све породиље и труднице пред порођајем, које су због епидемије забринуте да ли ће смети да доје своју децу у случају да се инфицирају вирусом корона.

Њихову дилему разрешила је и Светска здравствена организација, из које је у Недељи дојења, која се у више од 170 земаља обележава од 1. до 7. августа, послала поруку охрабрења:

- Мајке би требало да доје своје бебе чак и ако имају ковид 19, пошто користи дојења надмашују ризик од инфекције - рекао је директор СЗО Тедрос Аданам Гебрејезус.

- СЗО препоручује да се мајке код којих се сумња на вирус, или је потврђен ковид 19, охрабре исто као и све друге мајке да започну или наставе да доје.

И без глобалне претње, жене треба охрабрити да доје, став је стручњака. Јер само око 40 одсто свих беба рођених у току године искључиво се доји до шест месеци старости, а само 45 одсто наставља дојење до друге године живота. Често постоји недостатак подршке дојењу, било у здравственом систему, на радном месту или у заједници.

- Због епидемије мајке су у ово време нарочито забринуте да ли да доје - каже Јелена Васојевић. - Циљ је да их умиримо и објаснимо да ако предузму мере заштите нема разлога за бригу чак ни када су позитивне на вирус корона, наравно ако немају тешку форму болести, када је дојење немогуће. Препорука је да посебно обрате пажњу на хигијену руку и простора у којем борави беба, да не љубе бебу у нос и уста, да носе маску како при дојењу тако и при сваком блиском контакту са дететом... Шта год мама инфицирана вирусом корона пипне треба одмах дезинфиковати, а мере заштите обавезно поштовати и при пресвлачењу бебе, при чему мајка и тада мора да носи маску.

Научници досад нису регистровали ниједан пренос вируса у испитивању 120 беба и 116 мајки позитивних на корону, чак и када су их маме дојиле и делиле собу са њима, пренео је Си-Ен-Ен.

Подаци Америчке академије за педијатрију показују да је од два до пет процената новорођенчади тестирано позитивно на ковид у прва 24 до 96 сати након рођења, уколико је мајка била заражена.

Иако је часопис "Природа комуникације" прошле недеље објавио да има јаких доказа о трансмисији вируса са труднице на бебу, научници тврде да је ковид 19 инфекција у материци ретка.

МЛЕКО МОЖЕ И ДА СЕ ЧУВА

МАЈКЕ које су због инфекције вирусом корона у лошијем општем стању ипак могу да хране бебе својим млеком. Јелена Васојевић каже да у том случају мајка може да чува млеко ако постоје хигијенски услови за то, а да се онда беба прехрањује флашицом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)