ДОКТОР КОН УПОЗОРАВА: Јасно се уочава када је дошло до спуштања криве - ипак, они су највећи проблем

Новости онлине

05. 08. 2020. у 11:33

ДОКТОР КОН УПОЗОРАВА: Јасно се уочава када је дошло до спуштања криве - ипак, они су највећи проблем

Foto: Printskrin Танјуг

ЧЛАН Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон, изјавио је данас да се смањује број људи који могу да преносе корона вирус, као и број оних који су у болницама.

Говорећи у Јутарњем програму РТС о епидемиолошкој ситуацији у Србији, оње рекао и да долази до смањења потенцијала преношења вируса.

- Број оних који могу да преносе вирус се значајно смањује. Смањује се број оних који су у болницама, што све указује на то да се поступно излази из врло нестабилне и врло неповољне ситуације, али је далеко од тога да можемо да кажемо да се стабилизује, поготово када су Београд и велики градови у питању - истиче Кон.

Потврђује да то не доказује да вирус слаби, већ да се људи придржавају мера.

- Овде се јасно уочава да је након увођења обавезности коришћења маски и врло стриктног поштовања дистанце и онога што стално причамо - прања руку и дезинфекције, да је дошло до заравњења, а сада већ и до спуштања криве - наводи Кон.

Укупно гледано, на територији Србије долази до поступног смањивања активности вируса, то се ставља под контролу, додаје Кон, али напомиње да је врло опрезан у било каквим изјавама зато што одмах долази до попуштања пажње.

- Ми имамо младе који не воле баш много да слушају. Углавном су млади ти који имају јаку фреквенцију контаката и код њих долази до заражавања, а старији оболевају акцидентално, тако што долазе у контакт са њима - објашњава Кон.

Упитан о враћању ковид-болница у нормалан режим рада, он наводи да, према ономе што је њему познато, неће бити потпуног укидања као што је раније било, већ ће остати делови који ће служити за ковид-пацијенте.

Што се тиче тестирања, очекује да приватне лабораторију ускоро уђу у тај систем.

- Појављују се и ти брзи тестови за антиген који нису тако прецизни, али нису ни тако непрецизни као брзи тестови на антитела, далеко су поузданији - наводи Кон.

Оно што је најзначајније, како је истакао, јесте да је скраћен период добијања резултата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)