ВУКОВЦИ СА НУЛА ПОЕНА: Пријемни испити на факултетима показали да ђаци са свим петицама често не оправдају успех из школе

Љ. Бегенишић

17. 07. 2020. у 10:00

НАЈБОЉИ ученици, који у сва четири разреда средње школе имају све петице, што им приликом уписа на факултет доноси максималних 40 бодова, на пријемном испиту често не оправдају блиставе оцене. Само ретки вуковци на пријемном освоје максималних 60 поена, а није мало ни оних који остају испод црте и уписују самофинансирајуће студије.

ВУКОВЦИ СА НУЛА ПОЕНА: Пријемни испити на факултетима показали да ђаци са свим петицама често не оправдају успех из школе

Фото Н.Скендерија

Има и оних који из средње школе донесу све петице, али на провери знања освоје - нула поена. То се ове године догодило на Факултету организационих наука, где су чак четири вуковца на пријемном остала без иједног бода.

- Код нас се пријавило 375 вуковаца. Међу њима је 12 одсто оних који су имали мање од 30 одсто урађеног пријемног, а само њих 37 одсто је оправдало оцене из средње школе - каже нам проф. др Милан Мартић, председник Савета ФОН.

Светли примери су, истиче он, ђаци из Десете гимназије, затим из "Михајла Пупина" и из крушевачке гимназије, док су се најлошије показала деца из врањске гимназије "Бора Станковић", јер је од 10 вуковаца само троје оправдало бодове из средње школе.

Одликаши се нису прославили ни на пријемном испиту на Медицинском факултету, где чак 38 вуковаца није положило пријемни испит, а најслабији од њих имао је само шест бодова из биологије и хемије од могућих 60. Било је и оних који су освојили нешто више бодова из ова два предмета - по 14, 15, 16... То је недопустиво мали број с обзиром на то да су из тих предмета у средњој школи имали све петице.

УЛОГА ДРЖАВНЕ МАТУРЕ

ПРОСВЕТНЕ власти сматрају да ће увођење државне матуре за средњошколце, планирано за 2022. годину, потиснути недостатке садашњег учења за оцене, те да ће та матура омогућити да знање дође до изражаја. Међутим, декани високошколских установа сматрају да ће и тада бити неопходна додатна провера знања, те да пријемне испите не треба укидати.

Муке са знањем на пријемном имају вуковци и на Економском факултету.

- Већ годинама постоји тај проблем, вуковци су све слабији, па матуранти са свим петицама не успеју да се упишу на буџет - каже нам проф. др Бранислав Боричић, декан Економског факултета.

Ђаци који су врлодобри, како каже Боричић, покажу добре резултате на пријемном и успевају да дохвате пласман који подразумева студије о трошку државе.

- Пријемни испити су зато важни јер пружају шансу ученицима који нису вуковци да покажу знање. Отуд је и однос бодова приликом уписа - 40 бодова из школе и 60 поена са пријемног. Он гарантује упис онима који покажу знање - сматра проф. Боричић.

На Пољопривредном факултету ове године пријавило се више вуковаца него обично и, како каже декан проф. др Душан Живковић, сви су се уписали на буџет.

- Пријемни код нас није превише тежак, јер желимо да привучемо што више кандидата - наглашава проф. Живковић.

Фото Н.Скендерија

Он, међутим, наглашава и да добре резултате постижу и деца са врлодобрим или добрим успехом, а посебно истиче да бруцоши који се упишу из слабијих школа, као што су пољопривредена или ветеринарска, током студија покажу веома добре резултате.

Зашто петице из књижице не прати и знање на највишем нивоу, питали смо Александра Маркова из Форума београдских гимназија.Вукова диплома је девалвирана. Све је присутније осипање знања, фаворизују се оцене. Родитељи притискају наставнике који иду линијом мањег отпора и дају веће оцене, како би избегли проблеме попут просветне инспекције или притиске директора - појашњава Марков. Питање је, каже он, да ли су нам оцене неопходне и да ли би можда требало променити систем оцењивања.

СМЕНА НА ЧЕЛУ ФИЛОЛОШКОГ

САВЕТ Филолошког факултета констатовао је на јучерашњој седници оставку деканке проф. др Љиљане Марковић и за в. д. декана изабрао проф. др Анђелку Митровић. За њу је гласало 17 чланова Савета, док је њена противкандидаткиња проф. др Смиља Срдић добила седам гласова.

Нови декан по процедури биће изабран до 1. октобра.

Савет је констатовао и јавну опомену коју је сада већ бившој деканки Љиљани Марковић изрекао Етички одбор Универзитета у Београду, због неакадемског понашања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Zoran

17.07.2020. 12:07

Pa kad bi se ozbiljnije shvatila srednja skola, rezultati bi bili bolji.A, nikako ne mogu biti ako od 25 ucenika u odeljenju 23 su odlicna.To je nemoguce.Zato nema znanja, pa ni rezultata. Svaka cast onoj deci koja su ozbiljno posvecena skoli!

Mima

17.07.2020. 13:14

Nekad je u generaciji bio jedan vukovac....danas se ocene poklanjaju jer je nastavni kadar podmitljiv.....zasto se ne preispita rad tog nastavnog kadra kod kojih se desava da djaci sa peticama ne urade vise od 80% testa za prijemni

Inzenjer

17.07.2020. 13:23

Резултат на пријемном испиту утиче на пласман кандидата теоријски више од 70% а не 60%, као је то законодавац желео (али није знао елементарни процентни рачун из основне школе). Наиме, на успех из школе се добија најмање 16, ( а не 0), поена, а највише 40 поена. То значи да је распон распон поена добијених на основу успеха из средње школе 24 (40-16=24). На ФОН се пријављају, скоро искључиво, јаки врлодобри и одлични ђаци тако да је утицај успеха у средњој школи на положај на ранг лист мањи од 10%. Пријемне испите на факултетима, изузев уметничким, треба укинути. Они су у пресудној мери мотивисани намером остваривања профита за запослене на факултету. У случају уписа на основу резултата са "државне матуре", факултетима би требало дати знатно веће слободе у "филтрирању" на првој години. (Тако се некада на ЕТФ користила доскочица да су неки студенти грешком, уместо у оближњу "жуту кућу" ушли у зграду техничких факултета.)

Lola

17.07.2020. 16:07

@Realista - Nije realno da ima 0,da nista nije ucio cetiri godine imao bi vise a ne bio vukovac.I ovo da vrlo dobri ucenici dobiju vise bodova je istina ,ziv primer je mala matura ove godine vrlo dobri su imali vise bodova na prijemnom od odlicnih ne jer su pametniji vec "snalazljiviji"

Feki

17.07.2020. 23:51

@Realista - Realista". Nisi u pravu. Broj bodova na prijemnom ispitu se izbacuje samo za kandidate koji su izašli na prijemni. Tako da kandidati koji su konkurisati na više mesta a nisu izašli na prijemni , se i ne pojavljuju na spisku , a ne 0 bodova.

Milan

17.07.2020. 17:24

Apsurd manipulacija "prioritetima" na Ekonomskom fakultetu u Subotici i isturenim delom tog fakulteta u Novom Sadu. Jedan primer... Kod upisa budući studenti određuju i lokaciju (Subiticu ili Novi Sad) na kojoj žele da studiraju. Oni studenti iz Novog Sada koji znaju za tu manipulaciju, pišu Suboticu kao lokaciju na kojoj žele da studiraju i upišu se na željeni smer i to na budžet sa 84 boda. Na taj isti smer u Novom Sadu je bilo potrebno 96.14 Ništa ne bi bilo sporno da ti studenti što su stavili Suboticu za željenu lokaciju sa "jednom molbom" prelaze u Novi Sad na dalje studije tj. vodiće se u Subotici, ali u Novom Sadu će ići na predavanja i davati ispite. A neko sa 95.8 bodova će biti samofinasirajući student...