НАЈБОЉИ ученици, који у сва четири разреда средње школе имају све петице, што им приликом уписа на факултет доноси максималних 40 бодова, на пријемном испиту често не оправдају блиставе оцене. Само ретки вуковци на пријемном освоје максималних 60 поена, а није мало ни оних који остају испод црте и уписују самофинансирајуће студије.

Коментари (9)

Zoran

17.07.2020. 12:07

Pa kad bi se ozbiljnije shvatila srednja skola, rezultati bi bili bolji.A, nikako ne mogu biti ako od 25 ucenika u odeljenju 23 su odlicna.To je nemoguce.Zato nema znanja, pa ni rezultata. Svaka cast onoj deci koja su ozbiljno posvecena skoli!

Mima

17.07.2020. 13:14

Nekad je u generaciji bio jedan vukovac....danas se ocene poklanjaju jer je nastavni kadar podmitljiv.....zasto se ne preispita rad tog nastavnog kadra kod kojih se desava da djaci sa peticama ne urade vise od 80% testa za prijemni

Inzenjer

17.07.2020. 13:23

Резултат на пријемном испиту утиче на пласман кандидата теоријски више од 70% а не 60%, као је то законодавац желео (али није знао елементарни процентни рачун из основне школе). Наиме, на успех из школе се добија најмање 16, ( а не 0), поена, а највише 40 поена. То значи да је распон распон поена добијених на основу успеха из средње школе 24 (40-16=24). На ФОН се пријављају, скоро искључиво, јаки врлодобри и одлични ђаци тако да је утицај успеха у средњој школи на положај на ранг лист мањи од 10%. Пријемне испите на факултетима, изузев уметничким, треба укинути. Они су у пресудној мери мотивисани намером остваривања профита за запослене на факултету. У случају уписа на основу резултата са "државне матуре", факултетима би требало дати знатно веће слободе у "филтрирању" на првој години. (Тако се некада на ЕТФ користила доскочица да су неки студенти грешком, уместо у оближњу "жуту кућу" ушли у зграду техничких факултета.)

Lola

17.07.2020. 16:07

@Realista - Nije realno da ima 0,da nista nije ucio cetiri godine imao bi vise a ne bio vukovac.I ovo da vrlo dobri ucenici dobiju vise bodova je istina ,ziv primer je mala matura ove godine vrlo dobri su imali vise bodova na prijemnom od odlicnih ne jer su pametniji vec "snalazljiviji"

Feki

17.07.2020. 23:51

@Realista - Realista". Nisi u pravu. Broj bodova na prijemnom ispitu se izbacuje samo za kandidate koji su izašli na prijemni. Tako da kandidati koji su konkurisati na više mesta a nisu izašli na prijemni , se i ne pojavljuju na spisku , a ne 0 bodova.

Milan

17.07.2020. 17:24

Apsurd manipulacija "prioritetima" na Ekonomskom fakultetu u Subotici i isturenim delom tog fakulteta u Novom Sadu. Jedan primer... Kod upisa budući studenti određuju i lokaciju (Subiticu ili Novi Sad) na kojoj žele da studiraju. Oni studenti iz Novog Sada koji znaju za tu manipulaciju, pišu Suboticu kao lokaciju na kojoj žele da studiraju i upišu se na željeni smer i to na budžet sa 84 boda. Na taj isti smer u Novom Sadu je bilo potrebno 96.14 Ništa ne bi bilo sporno da ti studenti što su stavili Suboticu za željenu lokaciju sa "jednom molbom" prelaze u Novi Sad na dalje studije tj. vodiće se u Subotici, ali u Novom Sadu će ići na predavanja i davati ispite. A neko sa 95.8 bodova će biti samofinasirajući student...