МЛАДИ ИЗЛОЖЕНИ КОРОНИ: Свака трећа особа у опасности од тешке инфекције короном, а ово је могући узрок

Novosti online

15. 07. 2020. у 17:50

ИАКО се тврди да су млади људи мање подложни инфекцији вирусом корона, одређени фактори повећавају ризик од заразе у свим старосним групама.

МЛАДИ ИЗЛОЖЕНИ КОРОНИ: Свака трећа особа у опасности од тешке инфекције короном, а ово је могући узрок

Д.Миловановић

Нова студија научника Универзитета Калифорније у Сан Франциску (УЦСФ) показује да је свака трећа особа стара 18-25 година изложена појачаном ризику од тешког облика ковида-19.

Сматра се да су највећој опасности од инфекције изложени људи код којих постоји најмање један фактор ризика, укључујући и пушење и хроничне болести, на пример, слабо срце, дијабетес, астму, гојазност, аутоимуне болести и болести јетре.

Научници су, међутим, утврдили да је пушење доминантан фактор ризика код особа у касном тинејџерском узрасту и двадесетим годинама. Од око 8.400 младих обухваћених студијом, око 25 одсто је изјавило да су у последњих месец дана пушили дуван, електронске цигарете, или цигаре.

С друге стране, свега 16 одсто њих је пријавило да болује од хроничних болести, при чему је астма најчешћа међу њима: око девет одсто младих одраслих особа пријавило је да пати од ове болести. Дванаест одсто учесника студије изјавило је да је пушило дуван, а око седам одсто је у последњих месец дана конзумирало електронске цигарете.

Ризик од корона вируса је упола мањи ако се изузму пушачи, укључујући и оне који пуше електронске цигарете, истичу научници. Тек свака шеста млада особа која није пушила била је изложена ризику од ковида-19, показује студија.

Истраживање УЦСФ показује да је ризик од тешког облика инфекције корона вирусом због пушења дувана или електронске цигарете највећи међу младим белим мушкарцима са нижим примањима, који нису осигурани бар део године, преноси "Бизнис инсајдер".

Око 16 одсто младих одраслих особа обухваћених студијом, а који пуше, били су мушкарци, наспрам свега девет одсто жена. С друге стране, међу овим женама је било више случајева астме и аутоимуних болести попут лупуса и реуматоидног артритиса, чиме су се изједначиле с мушкарцима по подложности ковиду-19, иако не пуше: 30 одсто девојака изложених ризику од ковида-19, наспрам 33 одсто мушкараца.

Будући да корона вирус најпре напада дисајне органе, пацијенти који већ пате од оштећења плућа и запаљења због пушења могу развити тежак облик ковида-19. Осим тога, пушачи имају израженије АЦЕ-2 рецепторе у дисајним путевима, за које се вирус везује да би напао организам. По свему судећи, људи са више АЦЕ-2 рецептора такође су изложени већем ризику од тешког облика ковида-19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)