МЛАДИ И ЗДРАВИ УМИРУ ЗА ДВА ДАНА: Кардиохирург Ристић открива - Урадили смо 17 обдукција преминулих од короне и резултати су фрапантни

Новости онлине

понедељак, 13. 07. 2020. у 13:43

МЛАДИ И ЗДРАВИ УМИРУ ЗА ДВА ДАНА: Кардиохирург Ристић открива - Урадили смо 17 обдукција преминулих од короне и резултати су фрапантни

Фото: Принтсцреен

Кардиохирург Миљко Ристић изјавио је данас да су обдукције преминулих од корона вируса дале фрапантне и изузетно забрињавајуће податке.

- У Србији је урађено 17 одбукција, а СЗО иначе не препоручује обдукције преминулих од корона вируса јер је огроман ризик да се присутни заразе. Када је реч о резултатима обдукције, они морају да се знају и посебно треба да их зна омладина како би им служили као својеврсно упозорење - каже др Ристић.

Истиче да умиру и млади, а међу обдукованима највећи је број младих који су преминули у року од 24 до 48 сати.

- Ово није обична упала плућа или прехлада, већ тешка болест. Треба утицати на свест младих да смање активности и то је једини реалан начин да се епидемија спречи - каже др Ристић за Пинк.

Подвлачи да у овом тренутку млади оболевају под истим ризиком као и стари, а да немају претходних болести.

- Неретко млади завршавају за један до два дана. Схватите да је то у нашем окружењу и да сте можда кандидат за то – каже др Ристић.

Истиче да вирус изазива инфекцију, уништава плућно крило, а они који прележе, остају са трајним последицама штетним по своје здравље: малаксалост, замор...

Респиратор није свемогућ и не може да поврати функцију плућа

Респиратори, каже, нису свемогући и омогућују само здравом делу плућа да лакше дише, док је део плућа захваћен инфекцијом неповратно уништен.

- Никаквим лековима и респираторима не може се повратити функција плућа - каже др Ристић.

У односу на април и мај, сада се суочавамо са тежом клиничком сликом код пацијената, самим тим већи је број пацијената на хоспитализацији, али и на респиратору, каже за Пинк државни секретар Министарства здравља Берислав Векић.

Фото: Принтсцреен

Берислав Векић

Истиче да Министарство здравља и Влада Србије раде на проширењу капацитета, а како би се омогућило да сви са симптомима и тегобама буду адекватно хоспитализовани.

- У току викенда, сви пацијенти са Института за реуматологију пресељени су у друге објекте КЦС, тако да ће зграда Института данас примити прве ковид пацијенте. Обезбеђено је додатних 170 места - каже Векић.

У Арени је тренутно 178 пацијената, а у њу се смештају и средње тешки пацијенти, каже државни секретар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

miloš

13.07.2020. 14:25

Gospodine Ristiću, koje veze Vi imate sa obdukcijama umrlih. Uživajte u penziji, koordinišite rad oko transplantacije srca, ali držite se struke i svoje profesionalne naobrazbe. Pustite one koji su vršili obdukcije da pričaju. Zašto u ovoj zemlji svi pričaju u ime drugih, umesto da svako radi, odgovarai javnosti saopštava rezultate svoje aktivnosti?

Čikiriz

13.07.2020. 14:52

@Ivan - Najveći broj smrti od kovida 19 kod mladjih ljudi je zbog citokinske oluje. Preterana imunološka reakcija organizma na virus gde zapravo imuni sistem uništava sopstveno tkivo.Autoimune bolesti su trajna tempirana bomba u našem telu.I sve ih je više.

Ljubo

13.07.2020. 14:59

@Ivan - Možda si u pravu, do sada nisam čuo da je neki od instituta u zemlji izolovao ovaj virus,a izgleda da svi dobijamo info samo od SZO.Pa i dr Kon i Nestorović kažu da ovo do sada nisu videli,ali nikako da utvrdimo u našim laboratorijama o čemu je reč.

Boris

13.07.2020. 15:35

@Ljubo - Ni najbolji strucnjaci na svetu nisu uspeli da dodju do vise informacija o ovom virusu. Inace mi u Srbiji nemamo ni uslova ni laboratorija ni za mnogo manje zadatke od ovoga. Nazalost nasi lekari ce nastaviti da sire pricukoji serviraju strani doktori.

Rade

13.07.2020. 14:58

Sve zemlje objavljuju pored broja obolelih i gradove ili opštine odakle su oboleli. Broj umrlih po uzrastu i gradovima. Broj ozdravelih takodje. Jedino Srbija to ne radi. I vi sad očekujete da vam verujemo. Mladi umiru za dva dana?