ДВЕ БЕБЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Докторка Рсовац открива зашто је све више деце оболеле од ковида

Novosti online

26. 10. 2021. у 11:39

ДОКТОРКА Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница Интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој, рекла је да су на респиратору две бебе, које су стабилно, али су витално угрожене и обе су се заразиле код куће.

ДВЕ БЕБЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Докторка Рсовац открива зашто је све више деце оболеле од ковида

Фото: Принтскрин

Што је већи број инфицираних у општој популацији, већа је шанса да се појаве и тежи случајеви код деце, навела је докторка.

У овом таласу коронавирус показује да нико није поштеђен, па ни деца и бебе. Иако се веровало да се они лакше боре са инфекцијом, ситуација је сада нешто другачија. У Крушевцу је недавно преминуо шеснаестогодишњак, бебе су заражене, а деца од 12 година имају упалу плућа.
Ипак, како кажу лекари, тај проценат, срећом, није висок, али је свакако аларм да је потребна опрезност и одговорност. Глобално се мења епидемијска слика и сада је у свету сваки четврти инфицирани вирусом корона дете.

Статистика каже да је сада, зависно од дана, између 10 и 15 одсто инфициране деце у укупном броју потврђених случајева ковида.

Докторка Снежана Рсовац, педијатар, пулмолог и начелница интензивне неге на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој рекла је, гостујући у Јутарњем програму, да смо пре годину и по дана имали асимптоматске случајеве код деце, а сада имамо већи прилив деце зато што су сојеви вируса инфективнији.

- Раније је један заражени пацијент могао да зарази три до четири пацијента, а сада један инфицирани може да зарази до девет других особа - навела је докторка Рсовац.

Према њеним речима, самим тим што је сој вируса вирулентнији и инфективнији, а како расте број оболелих међу општом популацијом, имамо и више заражене деце, па и већу могућност да развију болест, чак и до најтеже клиничке слике.

- Тиршова и Институт за мајку и дете су две установе у Београду да се збрине дете које има најтежи облик ковида или придружене болести, а позитивно је на коронавирус. Тренутно су на респиратору две бебе и наша борба за једну траје дуже од 10 дана, а за другу 10 дана. Успевамо да их стабилизујемо, али су витално угрожене - навела је докторка Рсовац.

Додала је да су се обе бебе заразиле код куће у петом, односно, десетом дану живота.

- Овај вирус јесте респираторни, али има комплексан начин на који делује, доводи до запаљења и на крвним судовима. Дешавају се промене на крвним судовима у плућима и тешке клиничке слике - објаснила је.

(РТС)

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)