ПОЧИЊЕ КАЖЊАВАЊЕ! Без чега од вечерас не смете у кафиће и ресторане?

Novosti online

25. 10. 2021. у 22:28

КОНТРОЛА ковид дигиталних сертификата у угоститељским објектима након 22 х почела је у суботу, а новчано кажњавање правних лица и грађана почиње од вечерас.

ПОЧИЊЕ КАЖЊАВАЊЕ! Без чега од вечерас не смете у кафиће и ресторане?

Сертификат не важи ако је црвене боје

Влада у саопштењу појашњава да су ковид сертификати у ствари дигитални зелени сертификати, које сваки грађанин добије када се или вакцинише против корона вируса или када добије резултате ковид теста.

Дигитални зелени сертификат се може добити преко еУправе на мејл адресу, што је лакши начин, а такође се може извадити и у најближој пословници Поште Србије.

Да би дигитални зелени серификат био валидан он мора да садржи најмање једно од наведеног:

- Доказ о примљеној другој, односно трећој дози вакцине против ковида 19 којим се потврђује да

- вакцинација није старија од 210 дана

- Негативан ПЦР тест не старији од 72 сата

- Негативан антигенски тест не старији од 48 сати

- Доказ о прележаном ковиду у претходних 7 месеци, који се потврђује позитивним ПЦР или антиген тестом

Позитиван тест на антитела (ИгГ), не старији од три месеца, урађен у државној лабораторији

Свака од ових ставки се већ сада налази у зеленом сертификату свих грађана и при свакој промени (новој дози вакцине, тестирању или обољевању од ковида) аутоматски се испуњава новим подацима, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Додаје се да дигитални зелени сертификат грађани могу имати на телефону или одштампан на папиру и он ће се проверавати скенирањем јединственог QР кода који сваки од њих поседује.

Влада Србије упозорава грађане да се сва тестирања и провере нивоа антитела тренутно могу радити искључиво у државним лабораторијама, које су овлашћене за то, и да не наседају на позиве о тестирању испред ноћних клубова и ресторана, с обзиром на то да ти "тестови" нису валидни и да неће бити признати приликом провере ковид сертификата.

Циљ увођења ковид сертификата искључиво је заштита здравља свих становника, а не новчано кажњавање грађана и стога се Влада Србије нада да ће се грађани и привредници понашати одговорно, наводи се у саопштењу.

Влада подсећа да се ковид сертификати већ дуго примењују широм света у угоститељским објектима и да ће та мера, као и остале епидемиолошке мере, бити укинута када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)