СРБИМА НЕ ДАЈУ ПЕНЗИЈЕ: Муке протераних из Хрватске, Загреб прави огромне уштеде отимајући им оно што су зарадили

С. МИШЉЕНОВИЋ

25. 10. 2021. у 07:00

УЗАЛУД Срби протерни из Хрватске већ двадесет и кусур година покушавају да добију зарађене пензије у овој земљи, сада чланици Европске уније. Пензије које су Срби зарадили пре 1991. године су остале мртво слово на папиру. На сваки захтев за пензију који упути неко од протераних Срба из Хрватске стиже по правилу захтев институција Хрватске за додатним папирима како би се "употпунили" списи тог човека.

СРБИМА НЕ ДАЈУ ПЕНЗИЈЕ: Муке протераних из Хрватске, Загреб прави огромне уштеде отимајући им оно што су зарадили

Никола Пузигаћа / Фото Новости

Каквим се све подвалама служи држава Хрватска како Србима не би исплаћивали пензије које су зарадили у овој држави, за "Новости" прича Неђо Бурсаћ, који је са породицом протеран из Двора на Уни 1995. године.

Већ годинама води борбу да добије пензију коју је зарадио у Хрватској пре рата, али узалуд. Каже да се умало није онесвестио кад је недавно добио допис из Завода за пензијско осигурање Сиска шта мора да достави од нових докумената.

- Уз изјаву о радном односу додати и изјаву у којој ћете навести да ли сте у раздобљу од 8. 10. 1991. до 5. 8. 1995. године били припадник војске, полиције или неке друге паравојне јединице тзв. РСК. Уколико јесте наведите у којој јединици сте били, ко је био командант и где сте били стационирани. Такође, чија сте обележја носили на униформи и какво сте наоружанје дужили и тачно период суделовања. Доставити и војну књижицу - стоји у допису из Сиска који је Неђо доставио "Новостима".

Он истиче да очигледно још треба написати и број пушке коју је дужио, ако је дужио:

- Уколико све ово не доставим у Сисак они ће сматрати да сам одустао од захтева за пензију и предмет ће решити како они хоће.

Каже да није једини Србин који више од десет година води борбу за пензију.

- Мој брат уопште не постоји у евиденцији у Хрватској. Након што смо протерани још смо и избрисани из евиденција - прича Неђо.

Никола Пузигаћа, председник Удружења радника и инвалида рада избеглих из Хрватске, каже за "Новости" да око 30.000 протераних Срба из Хрватске не може никако да оствари право на пензију коју су зарадили у Хрватској, док око 15.000 прератних пензионера није добијало пензију око 70 месеци и Хрватска то упорно одбија да исплати.

- Процена је да Хрватска на годишњем ниву штеди око 40 милиона евра јер уопште не исплаћује Србима зарађене пензије. Када се на то додао и око 200 милиона евра колико износи дуг за пензије које су исплаћивали пре рата а нису за време рата, онда се јасно види да су Хрвати уштедели због протеривања Срба на стотине милиона евра у буџету - истиче Пузигаћа.

Нажалост, људи протерани из Хрватске умиру.

- Тако многе породице никада неће добити ни евро на основу зарађених пензија. Ово је финансијски геноцид над Србима - каже Пузигаћа.

ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ШТЕТЕ

- ПРЕКО 40.000 српских породица остало је без имовине јер су минирањем и паљењем њихове куће и окућнице трајно уништене. Процена је да је Хрватска дугује Србима око две милијарде евра на основу штете на њиховим објектима, односно имовином - каже Никола Пузигаћа.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)