ПРЕГОВОРИ, ПА ТЕК ОНДА ШТРАЈК: Бранилац Момчило Булатовић о проблемима и неопходном јединству у адвокатури

В. Н.

22. 10. 2021. у 09:54

СТАЊЕ у адвокатури је лоше делом због подела, а делом због проблема за које ми, адвокати, нисмо криви, али су они нарасли јер нису на време решавани, каже адвокат Момчило Булатовић, један од кандидата за председника Адвокатске коморе Београда, на изборима који се одржавају у суботу.

ПРЕГОВОРИ, ПА ТЕК ОНДА ШТРАЈК: Бранилац Момчило Булатовић о проблемима и неопходном јединству у адвокатури

Момчило Булатовић, Фото П. Милошевић

- Главни циљ требало би да буде успостављање јединства у адвокатури, али и борба за поштовање и самопоштовање, као и за то да нас власт генерално, не само ова, не доживљава као непријатеље, већ као коректив који ради у интересу грађана - каже Булатовић.

Он додаје да адвокати нису подељени око односа према најновијем ставу Врховном касационог суда да се банкама признају трошкови обраде кредита. Сви се слажу да је тај став супротан претходно донетом ставу из 2018. Они су подељени око тога како овај проблем решити - да ли преговорима са представницима ВКС или обуставом рада, и да ли би обустава требало да буде орочена или да траје до испуњења захтева.

- Сматрам да преговори имају приоритет, па ако не дају резултате увек нам остаје обустава рада - каже Булатовић.

- Не смемо заборавити да би обустава изазвала застој и у осталим предметима који немају везе са кредитима, па би се суђења, која се ионако заказују на по шест месеци, одлагала за нових шест. То би произвело још гору ституацију у, ионако пребукираним судовима.

Овај проблем може се, наводи, решити само јединством у редовима адвокатуре, а држава мора да схвати да су правни заступници део правосуђа, уставна категорија, која ради за добробит свих.

- Многи мисле да адвокати све чине само да би зарадили новац, а ја тврдим да је много оних који не могу да зараде 100.000 динара месечно. Трошкови су огромни - закуп простора, комуналије, па порез, који морају да плате чак и млади адвокати који још нису малтене добили ни први случај. А новац се од клијената често тешко наплаћује - каже наш саговорник и подсећа да су главни интерес заштита људских права и слобода.

Такође додаје да постоји опасност да адвокати буду избачени из Устава и сведени на ниво пружања услуга, што се не сме дозволити. 

Веће учешће у писању закона

БРАНИОЦИ, сматра Булатовић, морају узети веће учешће у законодавној активности, где често нису чланови радних група за израду закона, а и када јесу, то је само формално.

Залаже се и за веће учешће младих колега и нарочито колегиница у активностима коморе.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)