СПИСКОВИМА СВЕДОКА ФАЛИЛИ САМО ПЕЧАТИ: На суђењу Гуцатију и Харадинају у Хагу сведочила истражитељка Зденка Пумпер

С. Ј. М.

18. 10. 2021. у 22:07

ДОКУМЕНТА заплењена у три наврата септембра 2020. године у Удружењу ратних војних ветарана ОВК у Приштини идентична су нашој бази података, само без печата. То су углавном захтеви за помоћ од надлежних српских органа, као и захтеви за координацију са списковима сведока и потенцијалних сведока, као и докази везани за заточеничким центрима ОВК.

СПИСКОВИМА СВЕДОКА ФАЛИЛИ САМО ПЕЧАТИ: На суђењу Гуцатију и Харадинају у Хагу сведочила истражитељка Зденка Пумпер

Исказ дао први сведок

У овим списима је забележено да ли је са њима обављен разговор, шта су све испричали о злочинима ОВК и да ли ће са појединима бити разговарано. Реч је о хиљадама страница различитог материјала.

Ово је у понедељак на суђењу председнику и потпредеседнику Удружења ветерана такозване ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају у Специјалном суду Косова у Хагу, испричала Зденка Пумпер, истражитељ Специјалног тужилаштва - први сведок у овом поступку.

Гуцатију и Харадинају се суди за ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, позивање на одмазду и повреду тајности поступка. Они су 7, 16. и 22. септембра прошле године објавили имена, места боравишта, телефонске бројеве, запослења и друге личне податке и изјаве сведока Албанаца, Срба и Рома о злочинима ОВК. Успут су их вређали и позивали јавност на КиМ на одмазду.

Истражитељка Пумпер је казала да је неке од заплењених докумената која су јој предочена у судници она састављала. Њен посао је, како је навела, да разговора са сведоцима, анализира доказе и припрема материјале за тужилаштво.

- То су били и материјали на српском језику - казала је Пумперова. - Такође, и наши захтеви Тужилаштву за ратне злочине и полицији Србије да истражи поједине догађаје, као и њихови извештаји. Сви ти подаци нису раније били објављивани и третирани су као поверљиви. Имена тих сведока налазила су се у бази заштићених сведока тужилаштва. Сви заплењени документи били су спаковани у кесе за доказни материјал. Њих је истражитељима и обезбеђењу тужилаштва у Удружењу ветерана предао њихов председник Гуцати. Они су враћени у тужилаштво и касније су усвојени као доказни материјали.

Зденка Пумпер

Tekst potpisa

Током поступка сведоку Зденки Пумпер су предочени заплењени документи, а у ситуацијама када се разговарало о њиховој садржини седница је била полузатворена за јавност, што значи да није било тона током преноса.

Гуцати и Харадинај су још од априла прошле године застрашивали албанске сведоке, називајући их колаборационистима и издајницима. Сву документацију узету из тужилаштва са изјавама сведока су копирали и делили медијима, који су је објавили.

ОДБИЈЕНИ ЗАХТЕВИ ОДБРАНЕ

СУДСКО веће одбило је у понедељак захтев одбране за изузеће из поступка једног од тужилаца, јер би могао бити позван као сведок. Образложено је да захтев није поднет на време, пре почетка суђења, иако је одбрана знала за тај податак још пре неколико месеци. Такође су одбили и да се са сајта Специјализованих већа и тужилаштва склони саопштење тужиоца Џека Смита, јер сматрају да се њиме крши претпоставка невиности окривљених.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)