РАДОЈИЧИЋ: Децу са тешким болестима треба хитно вакцинисати, према препорукама лекара

Novosti online

16. 10. 2021. у 16:44

ГРАДОНАЧЕЛНИК Београда проф. др Зоран Радојичић изјавио је гостујући у емисји „Усијање” да је вакцинација деце значајно питање које захтева дискусију, те да је ово актуелна тема у целом свету.

РАДОЈИЧИЋ: Децу са тешким болестима треба хитно вакцинисати, према препорукама лекара

Зоран Радојичић

– Вакцинација, деце и одраслих је питање које захтева озбиљне разговоре. Нисмо задовољни одзивом одраслих грађана на вакцинацију где се приближавамо проценту од 60 одсто вакцинисаних. Ови проценти утичу на свест родитеља који одлучују да ли ће њихова деца бити вакцинисана. Морамо стално и стручно да разговарамо о овој теми, како бисмо допринели већем проценту вакцинисане деце – рекао је градоначелник.

Градоначелник  је нагласио да нема дилему око тога да ли је потребна вакцинација деце.

– Посебно се деца са тешким болестима морају одмах вакцинисати, према препорукама лекара. Клиничке студије су рађене у свету. Гледао сам низ анализа које су рађене у Америци где је ситуација међу лекарима много боља него код нас, јасан је закључак да су вакцине безбедне и за децу – објаснио је Радојичић.

Градоначелник је нагласио да су медицина и фармакологија засноване на клиничким студијама, а то значи да сваки лек мора да прође кроз одређене фазе и подфазе клиничких испитивања.

– Из клиничких студијаследе закључци да ли постоје одређена нежељена дејства. Сматрам да нема разлога да се у 21. веку не верује у медицину с обзиром на то колико доприноси лечењу и спашавању живота – рекао је први човек престонице.

Радојичић је истакао да је систем лечења заснован на повeрењу у лекара.

– Лекари би требало да лечење и поверење код пацијената граде на научним знањима, и додао бих да су невакцинисани лекари већином управо они који не прате стручну литературу и не читају. Добар лекар мора месечно прочитати бар десет одсто стручне литературе која се тренутно објављује у његовој области–објаснио је градоначелник.

Градоначелник Београда је истакао да је опсежна анкета у Америци показала да 75 одсто лекара који се баве вакцинацијом, сматра да ће у скоријој будућности вакцинација против вируса корона бити обавезна.

Говорећи о обавезној вакцинацији одређених група људи, градоначелник је истакао да су у ситуацијама принуде грађана на вакцинацију могући и негативни контраефекти, сматрајући да принуда изазива супротне реакције од жељених,.

Градоначелник је још једном подсетио:

- Борба против корона вируса обухвата ношење маски, прање руку, социјалну дистанцу и вакцинацију. Нећемо победити овај вирус поштовањем само једне од ових мера. Свакако најважнија вакцинација.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО - Српска фабрика вакцина

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)