ПОНОВО СА СВОЈИМ НАРОДОМ: У Сремским Карловцима, после 113 година, испуњена последња жеља великана српске војводине Ђорђа Стратимировића

Ј. С.

27. 09. 2021. у 21:28

УЗ државне, војне и црквене почасти у Сремским Карловцима, у манастиру Ваведења Пресвете Богородице из 16. века, јуче су похрањени посмртни остаци генерала Ђорђа Стратимировића (1822 - 1908), пренети недавно из Беча.

ПОНОВО СА СВОЈИМ НАРОДОМ: У Сремским Карловцима, после 113 година, испуњена последња жеља великана српске војводине Ђорђа Стратимировића

ПОЧАСТ Похрањивање генералових земних остатака, Фото Н. Карлић

Тиме је испуњена његова последња жеља да почива у овој сремској вароши коју је у пресудној бици са Мађарима одбранио 1848. предводећи добровољце из Шајкаша и Србије.

У обраћању окупљеним грађанима, представницима СПЦ, Војске Србије, покрајинске и новосадске власти међу којима су били председник Скупштине АПВ Иштван Пастор и градоначелник Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се у Сремске Карловце, у којима је пре 173 године формирана Српска Војводина "вратио један од њених највећих синова".

Ђорђе Стратимировић, Фото Архива

- Дело генерала Стратимировића велико је и вечно. И као војног заповедника у судбоносним и славним биткама које су од њега створиле најомиљенију личност не само у војсци него и у народу Српске Војводине, и као човека који је целог свог живота био одан и посвећен интересима српског народа. Генералов повратак у отаџбину потврда је наше одлучности и тежње за националним јединством, које нам је данас можда потребније него икада у историји - нагласио је Мировић.

Праунук генерала, Иван Стратимировић, рекао је да суза у очима његове породице јесте суза радости и поноса јер је најзад испоштована тестаментарана жеља њиховог претка.

Председник Одбора за пренос посмртних остатака, Александар Ђурђев, захвалио је председнику Александру Вучићу и председнику Покрајинске владе Игору Мировићу на подршци.

Свечаност је почела у саборној Цркви Светог Николе литургијом и опелом које је служио викар патријарха српског Порфирија епископ хвостански Јустин.

ПРИЗНАЊЕ НОВИНАРКИ "НОВОСТИ"

УЗ благослов владике сремског Василија, Центар за развој Шајкашке доделио је јуче специјално признање "Крст племенитог Ђорђа Стратимировића" најистакнутијим представницима СПЦ, Војске Србије и појединцима који су допринели да се после 113 година испоштује жеља генерала Стратимировића о повратку у Србију. Међу награђенима је наша новинарка Јованка Симић, ауторка фељтона као и низа текстова о великанима Mајске скупштине и присаједињењу области данашње Војводине Србији 1918, објављеним у "Новостима".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)