ДОКТОР ЗОРАН ПЕРИШИЋ: Породиља од 23 године због короне на интензивној нези у Нишу

Novosti online

24. 09. 2021. у 08:55

ДИРЕКТОР Универзитетског клиничког центра Ниш проф. др Зоран Перишић каже да је у тој здравственој установи хоспитализовано 165 ковид пацијената, а међу њима су и четири труднице и породиље.

ДОКТОР ЗОРАН ПЕРИШИЋ: Породиља од 23 године због короне на интензивној нези у Нишу

Фото Д. Алихоџић

Једна од њих, која има само 23 године, налази се у интензивној нези након порођаја царским резом и пример је како може нагло да се погорша стање, додаје Перишић.

Перишић каже за РТС да су три хоспитализоване труднице и породиље смештене на Гинекологији и једна у новом Клиничком центру у јединици интензивног лечења након царског реза.

- Та пацијенткиња је пример колико може нагло да се промени стање у тој болести. Млада жена, 23 године, без икаквих болести у деветом месецу трудноће, нажалост, инфицирала се ковидом. Стање је било стабилно, одједном се то покварило и одлучили смо да се уради царски рез - рекао је Перишић.

Додао је да се родила здрава девојчица од 3.400 грама.

- Мајку смо морали одмах да вратимо у шок собу, јер јој је сатурација у року од 15 минута са 90 пала на 70 процената. Она је сада такође добро и иде лагано ка опоравку - навео је доктор и додаје да је то пример како се болест може нагло погоршати.

Истиче да управо због све више ковид пацијената који захтевају болничко лечење не могу да се раде пуним капацитетом операције и да се све "хладне операције", тј. оне које нису хитне, одлажу.

- Има реченица која каже здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну. И то што неко има килу и то му је једина болест коју има и треба да оперише, нажалост то је њему један од највећих проблема у животу - додао је Перишић.

Поред тога, како каже, могу да се одложе и неке ортопедске операције и да се ставе на листу чекања.

- Али сви ти људи у годинама који чекају вештачки кук или колено сада је јасно да га неће добити ни за годину дана, иако смо повећали број сала. Мораће да сачекају да изађемо из ковид времена и да кренемо да рашчишћавамо листе - рекао је доктор.

Наглашава да ће Клинички центар у Нишу збринути све хитне пацијенте.

- Ниједан хитни пацијент неће остати незбринут, операције које могу да се одложе и да се притом не угрози живот пацијента одложиће се- закључио је доктор Перишић.

Заседа Градски штаб за ванредне ситуације

Због неповољне епидемијске ситуације у Нишу заседа Градски штаб за ванредне ситуације. Проф. др Зоран Перишић наводи да ће на седници Кризног штаба анализирати оно што је урађено у претходних неколико дана и да ли је потребно донети неке нове мере које ће се пре свега односити на школство, али и видети каква је примена постојећих мера.

- Имамо донете добре мере од републичког Кризног штаба које треба спроводити и надзирати њихово спровођење - додао је доктор Перишић.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: 

Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)