НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

Новости онлајн

21. 09. 2021. у 11:27

ОД ковид пропусница нисмо одустали, напротив, све је спремно за њихово увођење - рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

НЕМА ОДУСТАЈАЊА ОД КОВИД ПРОПУСНИЦА: Ђерлек - Све је спремно за увођење, очекује се седница Штаба

Фото: Принсцреен/РТС

Он је рекао да нема никаквих противуставних ограничења за њихово увођење, и да се чека дефинитивна одлука Кризног штаба за борбу против корона вируса, чија се седница очекује.

- За ковид пропуснице је углавном све спремно, и чека се дефинитивна одлука. Правници кажу да то није противуставно, посебно на оним местима која је премијерка навела, а на којим људи не морају да бораве. Не морамо да идемо у ноћне клубове, ресторане и барове. Битно је да све то ускладимо са Уставом и да немамо сутра људе који ће се позивати на кршење људских права, Устава, а то смо већ са правницима рашчистили. Само се чека одлука Кризног штаба, да се види како ће се то спроводити у дело и да се види свака институција понаособ како ће се понашати по том питању - рекао је Ђерлек.

На нашу констатацију да се на основу изјава које смо могли чути претходних дана, да се "са ковид пропусницима закаснило", стекао утисак као да се од њих одустало каже:

- Не, не ... Нема одустања, нема предаје. Предаја није опција и никада није касно да успоставимо контролу над епидемијом. Ковид пропуснице могу да буду једно врло битно средство за успостављање контроле над епидемијом, зато што ћемо зауставити мешање вакцинисаних и невакцинисаних, и на тај начин спречити ширење вируса. Тако да није касно, наравно. Имамо сигурно још много година борбе са корона вирусом, јер тиме што нисмо постигли довољан број вакцинисаних, продужили смо постојање и опстанак вируса на нашем терену и та борба ће још трајати. Таман посла да је касно, напротив, надам се да ћемо имати користи од увођења ковид пропусница - истакао је Ђерлек.

Одлука о увођењу ковид сертификата донета је на седници Кризног штаба за борбу против корона вируса која је одржана у суботу 11. септембра. Премијерка Србије Ана Брнабић, тада је навела да ће они бити уведени у ноћним клубовима, баровима, кафићима, ресторанима у затвореном.

- Припремамо се за увођење ковид сертификата, ако буде потребно. Коначна одлука биће донета за неколико дана, али договор на Кризном штабу је да се сви спреме за увођење ковид сертификата - рекла је премијерка и додала да ће Канцеларија за еУправу и сви други имати времена да се припреме да, када одлука буде донета, може одмах да се примењује:

- Ако буду уведени ковид сертификати, а да би били у складу са Уставом и људским правима, биће уведени у просторима где није неопходно да људи бораве, а где је висока могућност заражавања. То су ноћни клубови, барови, кафићи, ресторани, у затвореном.

Премијерка је истакла да такви сертификати неће бити потребни за малопродајне објекте.

И Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, изјавио је да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат.

Бонус видео:

Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)