БОЛНИЦЕ ПУНЕ НЕЗАШТИЋЕНИХ: Др Сворцан - За ноћ смо примили 64 оболелих, 80 одсто није имунизовано

Б. Радивојевић

21. 09. 2021. у 10:01

БОЛНИЧКИ капацитети за ковид-пацијенте мораће да се шире и после уласка КБЦ "Звездара" у овај систем, који од недеље увече поново прима инфициране вирусом корона.

БОЛНИЦЕ ПУНЕ НЕЗАШТИЋЕНИХ: Др Сворцан - За ноћ смо примили 64 оболелих, 80 одсто није имунизовано

Фото Н. Скендерија

Ситуација је све озбиљнија. У болницама је јуче било готово 3.500 пацијената више него последњег дана августа, укупно 4.642. Јуче је вирус потврђен код још 6.424 од 20.584 тестираних, а са таквим "темпом" заражавања, лекари очекују додатно повећање притиска на болнице, у којима су интензивне неге пуне невакцинисаних, док је на респираторима 181 пацијент. У Министарству здравља потврђују да имају припремљен план додатног ширења капацитета за ковид.

Битку са ковидом у последња 24 часа изгубило је још 38 пацијената.

Уз гашење епидемије, које нам због застоја у вакцинацију и поред доступности вакцина, не иде најбоље, све већи проблем за здравство је збрињавање нековид пацијената. Капацитети за њих се смањују, јер болнице опет улазе у ковид-режим, па иако се и не пренамењују кревети, повлачи се кадар, и лекарски и помоћни, за ковид-центре.

За мало више од 12 сати, откако је опет постала ковид-болница, у КБЦ "Звездара" су у недељу увече и током ноћи примљена 64 пацијента. Доктор Петар Сворцан, директор овог центра, каже да најмлађи има само 20 година.

- Ми смо у недељу у 18 сати поново ушли у ковид-систем и до понедељка ујутру смо имали деветоро на интензивној нези, срећом ниједног интубираног - каже Сворцан.

Фото Н. Скендерија

др Петар Сворцан

Пре него што је део капацитета овог КБЦ опет, пети пут од почетка епидемије, пренамењен за ковид, 540 дотад лечених ове пребачено је у ВМА, УКЦС и КБЦ "Земун".

- Око 80 одсто пацијената које смо сада примили захтева кисеоничку терапију - каже др Сворцан. - Сви имају средње тешку клиничку слику која иде ка тешкој. Четири петине хоспитализованих код нас није вакцинисано. "Звездара" не би поново ушла у ковид-систем да је одзив грађана за имунизацију током маја и јуна био већи.

Одељења нефрологије са хемодијализом и педијатрије као и пацијенти који су на биолошкој терапији остаће у КБЦ "Звездара" у нековид систему и зеленој зони.

Оболелих од ковида, за разлику од ранијих таласа епидемије, сада све више има и међу најмлађима.

- У Институту за мајку и дете "Др Вукан Чупић" тренутно је смештено петоро деце инфициране короном, од којих су два новорођенчета, која су имала повишену температуру по рођењу - каже проф. др Владислав Вукомановић, специјалиста педијатрије. Код деце су најчешћи симптоми ковида 19 респираторне тегобе, мучнина и пролив.

ТРЕЋА ДОЗА ТРАЖЕНИЈА ОД ПРВЕ

У СРБИЈУ је јуче стигло још 100.620 доза "Фајзер-Бионтекове" вакцине, али интересовање за имунизацију не повећава се значајније. На вакциналним пунктовима кажу да је више заинтересованих за трећу, него за прву дозу вакцине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)