ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊА: Ево под којим условима Срби могу у Египат, Турску, Грчку и Црну Гору

Novosti online

11. 09. 2021. у 21:43

АУСТРИЈА је променила правила уласка на њену територију и захтева искључиво потпуну вакцинацију за становнике Србије.

ДЕТАЉНО УПУТСТВО ЗА ПУТОВАЊА: Ево под којим условима Срби могу у Египат, Турску, Грчку и Црну Гору

Туристи који се враћају из Хрватске у Италију морају на тестирање / Фото Танјуг-АП

Европска унија је Србију скинула са зелене листе, на којој су земље с ниским епидемиолошким ризиком, остављајући свакој чланици да сама одлучује о условима под којима наши држављани могу да пређу границу. Министарство здравља Аустрије донело је нову уредбу којом су Србија, али и све остале земље западног Балкана пребачене на ту такозвану црвену листу.

Иста судбина задесила је и САД, Јерменију, Азербејџан, Брунеј, Израел, Јапан и Тајланд. Из свих ових земаља је одсад могуће у Аустрију ући само уз потврду о потпуној имунизацији, али није саопштено да ли осим вакцина "Бајонтек-Фајзера", "Модерне", "Астра Зенеке" или "Џонсон и Џонсона", које су одобрене у Унији, прихватају и потврде о цепљењу "Синофармовом" вакцином или "спутњиком В".

Уредбом је продужен рок важења вакцинације са девет на 12 месеци. Досад се особа третирала као вакцинисана девет месеци од пријема друге дозе, а сада је тај рок продужен.

Ово је кратак преглед правила за неке од држава, а препорука је да пре сваког путовања за детаљне информације посетите сајт српског Министарства спољних послова. Занимљиво је да Грчка још није увела никакве измене након одлуке ЕУ о скидању Србије са зелене листе.

МАЂАРСКА

Држављани Србије могу да уђу у Мађарску без ограничења, није потребна потврда о вакцинацији, нити негативан ПЦР тест.

НЕМАЧКА

Уведена је обавеза електронске пријаве и кућног карантина, као и поседовања теста о присуству коронавируса или потврде о вакцинацији ("Бајонтек-Фајзер", "Модерна", "Астра Зенека" или "Џонсон и Џонсон") или потврде о прележаној болести. Неопходно је да је од последње потребне дозе вакцине прошло најмање 14 дана. Деци испод 12 година дозвољен је улазак у Немачку, иако још нису вакцинисана, у пратњи бар једног потпуно вакцинисаног родитеља.

ЦРНА ГОРА

Од 14. септембра улазак у Црну Гору могућ је само ако држављани Црне Горе и странци поседују један од прописаних услова: потврду о ревакцинацији, уколико је прошло минимум 14 дана од ревакцинације (уколико се вакцина даје у две дозе); негативан ПЦР тест на ковид 19 који није старији од 72 сата, или позитиван ПЦР тест на ковид 19 који је старији од 14 дана и није старији од 180 дана; негативан брзи антигенски тест који није старији од 48 сати. Од наведеног су ослобођене особе млађе од 18 година.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Држављани Србије могу да уђу у Северну Македонију под условом да поседују један од следећих докумената: сертификат о примљене две возе вакцине против ковида 19; потврду о прележаном коронавирусу у последњих 45 дана, рачунајући од дана оздрављења; негативан резултат ПЦР теста, урађеног до 72 сата пре уласка на територију Северне Македоније, негативан резултат брзог антигенског теста, урађеног до 48 сати пре уласка на територију Северне Македоније.

ЕГИПАТ

За лица која су ревакцинисана није неопходан ПЦР тест, већ сертификат о вакцинисању са QР кодом. За лица која нису вакцинисана, потребан је негативан ПЦР тест са QР кодом.

ТУРСКА

У Турску и даље можемо ући са потврдом о вакцинацији, с тим да је друга доза добијена најмање пре 14 дана пре доласка у Турску, и/или са потврдом да је у последњих шест месеци прележан ковид 19. Могућ је улазак и с негативним ПЦР тестом, урађеним у последња 72 сата или негативним резултатом брзог антигенског теста урађеним 48 сати пре уласка у земљу. Деци млађој од 12 година улазак у земљу је слободан без икаквих услова.

АЛБАНИЈА

Држављани Србије од 6. септембра морају поседовати један од докумената: потврду о вакцинацији (потребно да је од датума потпуне вакцинације протекло најмање две недеље); негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата) или брзи антигенски тест (не старији од 48 сати); потврду о прележаном ковиду 19 (валидна до шест месеци након излечења). Правила не важе за децу до шест година.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)