БЕЗ ИМОВИНЕ ВЕЋ ОСТАЛО 4.500 СРБА: Гујон - Забрињавајућа конфискација имања припадника дијаспоре у ФБиХ

Б. Субашић

12. 09. 2021. у 07:15

АЖУРИРАЊЕ земљишних књига у Федерацији БиХ, које је требало да буде рутински административни посао, претворило се у притајену конфискацију српске имовине.

БЕЗ ИМОВИНЕ ВЕЋ ОСТАЛО 4.500 СРБА: Гујон - Забрињавајућа конфискација имања припадника дијаспоре у ФБиХ

Фото Архива ВН

Најмање 4.500 Срба који сада живе ван Федерације током такозване хармонизације података избрисано је са листе власника непокретности злоупотребама у поступку усклађивања података о непокретностима катастра и земљишњих књига.

- У току је значајна и помало забрињавајућа "хармонизација података" у којој постоји ризик да Срби из Федерације БиХ остану без имовине, да не буду уписани у књиге, а да не буду ни обавештени о томе јер се информације објављују у Службеном гласнику Федерације и локалним медијима недоступним Србима који живе по целом свету. У одсуству власника, када се води усклађивање, прави носилац права буде избрисан, а његова имовина се преписује на државу, кантон, општину - упозорио је Арно Гујон, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, који је овом проблему посвеетио јучерашњу конференцију за медије, заједно са Млађеном Цицовићем, шефом представништва Републике Српске у Београду

Поређења ради, када је слично усклађивање података обављано у Републици Српској, сви власници непокретности су, ма где живели, били службено обавештени о поступку, а о обиму тог посла говори податак да је на поштанске марке утрошено шест милиона евра. У Федерацији БиХ за ту праксу или не знају, или неће да знају, иако 400.000 Срба има у њој непокретну имовину.

На директно питање "Новости", да ли је могуће говорити о случајној грешци органа Федерације када је већ 4.500 Срба оштећено, Гујон је дипломатски одговорио:

- Не можемо знати шта је некоме у глави, да ли је реч о томе да се неком свидело комшијско имање и кућа, па је због тога нашао рупу у закону, или о нечему другом. Можда последице таквог поступања говоре саме за себе: ако се Србима тако тихо одузме имовина, ни они ни њихови потомци више никада неће моћи да јој се врате.

Фото С. Мишљеновић

Сарајево

Да би се спречила узурпација непокретности Срба у Федерацији БиХ покренута је кампања инфомисања и правне помоћи коју су заједнички организовале Управа за сарадњу са дијаспором и Представништво Републике Српске у Београду.

- Заједничка кампања има за циљ да обавести што више наших сународника широм света о поступку усклађивања података о непокретностима катастра и земљишних књига у Федерацији. Кампања је пре свега важна јер је поступак усклађивања података нетранспарентан - истакао је Цицовић.

Кампања информисања биће изведена преко амбасада и конзуларних представништава, удружења са којима Управа сарађује, епархија СПЦ, друштвених мрежа и медија.

У наредних 30 дана на РТС-у ће бити емитован спот са бројевима телефона Канцеларије за правну помоћ РС +387 55490940 или вајбер и вотсап бројевима +387 65 090-040, као и са мејлом pravnapomoc.banjaluka@rgurs.org

- Одузимање имовине у ФБиХ је ризик који је могуће спречити једноставно и лако. Потребно је само да се заинтересовани јаве канцеларијама за правну помоћ које ће уместо њих пратити све што треба - најавио је Гујон.

Републичка управа РС за геодетске и имовинско-правне послове отворила је канцеларије у Бањалуци, Бијељини, Мркоњић Граду, Невесињу, Источном Сарајеву и Зворнику, у којима грађани могу да добију бесплатну стручну и правну помоћ. Ове канцеларије су до 10. августа решиле укупно 4.447 захтева оштећених грађана.

МАРШ СТРАДАЊА НА ОЗРЕНУ

МАРШЕМ "Стазама егзодуса" на планини Озрен обележено је страдање Срба од 10. до 24. септембра 1995. у офанзиви муслиманске Армије БиХ којој је претходило НАTО бомбардовање. Tада је спаљено 30 српских села, протерано 1.920 породица са 7.680 чланова, убијено више од 500 војника и цивила. Припадници одреда "Ел муџахид" тада су документовали своје најстрашније злочине над заробљеницима и цивилима, са чијим су се одрубљеним главама фотографисали.

Марш "Стазама егзодуса" се одржава на стази преко Озрена, дугој 22 километра, којом су се повлачили нападнути становници долине Криваје. У маршу су учествовали и чланови удружења Координација удружења избеглих и раасељених лица у Републици Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)