ВУЧИЋЕВА ПОРУКА МИТРОПОЛИТУ ЈОАНИКИЈУ: Да у здрављу, мудрости и храбрости дуго и успешно будете духовни пастир!

Танјуг

04. 09. 2021. у 11:36

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић упутио је данас митрополиту Јоаникију честитку поводом ступања на трон митрополита црногорско-приморског, у којој је указао на значај те епархије за Српску православну цркву и истакао да је Србији стало до пријатељства и најближих односа сарадње са Црном Гором, чију независност поштује.

ВУЧИЋЕВА ПОРУКА МИТРОПОЛИТУ ЈОАНИКИЈУ: Да у здрављу, мудрости и храбрости дуго и успешно будете духовни пастир!

Фото: Принтскрин/ Инстаграм

- Уочи Вашег устоличења, када ступате на трон митрополита црногорско-приморских, на трон Светог Петра цетињског, преузимајући ово узвишено звање, али и звање одговорно и бременито различитим искушењима, дозволите ми да у име грађана Републике Србије, а нарочито нас православних Срба, честитам устоличење и пожелим да у здрављу, мудрости и храбрости дуго и успешно будете духовни пастир у славној Митрополији црногорско-приморској, а у част рода српског, рода Светосавског и рода православног - пише у честитки достављеној Танјугу.

Председник Вучић је указао да епархија црногорско приморска заузима посебно место у Српској православној цркви.

- На просторима које Вам је одлуком Сабора Господ поверио, рођене су и деловале многе знамените личности нашег народа од Стефана Немање, ујединитеља и родоначелника славних Немањића, светог кнеза Јована Владимира, до Светог Василија Острошког и Светог Петра цетињског, легендарног владике Данила Петровића и патријарха Арсенија Чарнојевића и Гаврила Дожића. Сви они, али и многи други, живели су у тешким временима и борили су се да сачувају веру, част, образ и јединство цркве и народа, зато ће један од ваших великих савезника у послушању које сте добили бити осмовековна мудрост ваших претходника, великих градитеља и бранитеља. На том месту, пре Вас налазили су се, и наш народ водили, велики и знаменити епископи и митрополити зетски, и митрополити црногорско-приморски, од Илариона зетског кога је поставио Свети Сава, наш први архиепископ до митрополита Амфилохија кога је у трон митрополита увео патријарх Павле - додаје се у честитки.

Вучић је, такође, указао да се Република Србија, након многих искушења кроз које је прошла, последњих година 20. и првих година 21. века, данас обнавља, како у духовном, тако и у материјалном погледу.

- Она је довољно мудра да буде посвећена очувању и јачању мира на овим трусним балканским просторима, а од недавно и довољно јака да помаже свим својим људима, како у отаџбини тако и ван ње, да поштујући друге очувају своје име, језик и писмо, своју културу и духовност. Таквој Србији је стало до пријатељства и најближих односа сарадње са Црном Гором, у којој живи велики број припадника нашег српског народа, који волимо и помажемо, али и Црногорци са којима желимо да живимо у слози, узајамном поштовању и да делимо благостање. Поштујући државну независност Црне Горе и право њених грађана да суверено одлучују о њеном путу спремни смо, и жеља нам је, да наши односи у будућности поред пријатељства буду прожети сарадњом, како на пољу економије, тако и свим другим областима у којима се наши интереси поклапају - напомиње се у честитки.

Председник Вучић је додао да се од свих нас очекује да дамо свој допринос општем добру и Србија ће то наставити да чини несебично, руковођена политиком очувања мира и јачања заједништва и сарадње са свима који деле ове вредности.

- Ваше Високопреосвештенство, Примите моје срдачне честитке поводом ступања на трон митрополита црногорско-приморског - наводи се у честитки.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)