ЂЕРЛЕК О КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: "То није дискриминација, заштитили бисмо животе људи" - Открио и шта је примио као трећу дозу вакцине

Новости онлајн

21. 08. 2021. у 18:05

ДОКТОР Мирсад Ђерлек, државни секретар у Министарству здравља је за увођење ковид пропусница, али и обавезне вакцинације здравствених и просветних радника.

ЂЕРЛЕК О КОВИД ПРОПУСНИЦАМА: То није дискриминација, заштитили бисмо животе људи - Открио и шта је примио као трећу дозу вакцине

Фото: Принсцреен/РТС

- Апсолутно сам за увођење ковид пропусница. Егзит и други фестивали показали су се као одлична ствар, ту нисмо имали повећање броја новооболелих. И не бих се сложио с причама да је то кажњавање невакцинисаних зато што можете ући и ако приложите потврду да сте боловали ковид 19 или сте негативни на антигенском тесту. Ако бисмо само делили на вакцинисане и невакцинисане, то је дискриминација, а овако не би било дискриминације, а заштитили бисмо животе људи.

Потез с ковид пропусницама је потпуно оправдан и много искусније и старије земље које су водиле рачуна и о личном и о грађанском праву су увеле ковид пропуснице и то се показало као позитиван потез. Зашто то и ми као држава не бисмо урадили - казао је Ђерлек и навео да је то његов лични став, додајући да би плаћање антигенског теста у том случају могло би да буде још једна стимулација за вакцинацију, што би помогло да не продужавамо ову агонију и не дозволимо вирусу да мутира.

Навео је да и је његов лични став да би требало увести обавезну вакцинацију здравствених и просветних радника, а ли да он о томе не одлучује.

- Треба да искористимо Закон о заштити становништва од заразних болести јер је свега око 50 одсто наставника вакцинисано и то може да буде озбиљан проблем у спровођењу наставе. Кризни штаб треба озбиљно да размисли како ће и здравствени и просветни радници ући у установе где обављају свој посао јер би била катастрофа и недопустиво да здравствени радник зарази пацијента који дође да оперише, рецимо, жучну кесу или да наставник зарази ученика. Закон о заштити становништва од заразних болести нам даје доста могућности да ипак за те две категорије буде обавезна вакцинација - рекао је Ђерлек за ТВ Прва и додао да је он пре три дана сам примио трећу дозу и то прву компоненту Спутњика Ве, кога је примио у две дозе и испунио своју грађанску дужност јер "септембар је месец респираторних инфекција, често улази у ковид болнице, а и препоручено је да сви здравствени радници приме трећу дозу".

Ђерлек се нада ће ђаци кренути у школу као у стара добра времена јер онлајн настава није дала резултате што се тиче квалитета знања, што потврђује и упис студената.

Подсетимо, најновији корона пресек показује да су вирусом у последња 24 сата заражене још 1.510 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)