НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ЈЕ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ: Рођендан је славио са Миром у кругу породице и најближих пријатеља

М.Стевановић

20. 08. 2021. у 20:31

СВАКЕ године 20. августа, на његов рођендан, породица, пријатељи, колеге и саборци, поново се сете Слободана Милошевић.

НА ДАНАШЊИ ДАН РОЂЕН ЈЕ СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ: Рођендан је славио са Миром у кругу породице и најближих пријатеља

Фото АП

Живадин Јовановић, председник Београдског форума за свет равноправних, и некадашњи дипломата СФР Југославије и министар иностраних послова СР Југославије, у разговору за "Новости" присетио се како су изгледале прославе Слобиног рођендана. 

Истиче да никада није био на прослави рођендана Слободана Милошевић. Каже, Милошевић је овај дан увек прослављао скромно, на мањим прославама са породицом и кругом дугогодишњих пријатеља њега и његове супруге Мире Марковић. 

Фото: З. Кнежевић

Ипак, на овај дан, Живадин Јовановић сећа се првенствено великих заслуга које је Милошевић имао у борби за српске националне и државне интересе. Како нам, у кратком разговору присећања на Слободана Милошевића, каже Јовановић, Слоба је у тој великој борби, увек био изузетно прецизан и јасан. 

- Храбро и јасно се борио за српске националне и државне интересе. Остаће заувек упамћен по томе што је створио Савезну Републику Југославију у време када је сепаратизам био у налету и када је био потпомогнут снажним полугама из иностранства, првенствено немачким. Милошевић је тада рекао "ако се другим народима признаје право на отцепљење, онда се српском и црногорском народу мора признати право на задржавање заједничке државе и континуитет". Милошевић је тада јасно рекао међународној заједници да право на сепаратизам не може бити прече него право на једиство - наводи Јовановић и истиче нарочито важну улогу коју је Слободан Милошевић имао нарочито важну улогу као творац Устава из априла 1992. године, којим је конституисана Скупштина и створена заједница Србије и Црбе Горе, којом је обезбеђен континуитет Југославије. 

Фото АП

- Конституисањем Савезне Републике Југославије 1992. године признат је континуитет свих међународних права и обавеза заједнице Србије и Црне Горе, у односу на претходницу - СФРЈ. Временом су континуитет СРЈ са СФРЈ прихватиле Велика Британија, Француска и друге европске државе. 

У то време Живадин Јовановић био је помоћник министра иностраних послова Савезне Републике Југославије, па се јасно сећа момента када су Британија и Француска признале новој држави право на тај континуитет. Сећа се и писма које је стигло из званичног Париза и које је властима у Београду пренело званичан став "да Француска нема никаквих проблема са признавањем континуитета". Истиче да су једино Сједињене Америчке Државе противиле признавању континуитета СРЈ, тврдећи да је у питању "неодржива држава".

- Много касније, 2006. године, преко Хавијера Солане, Америка је успела да Црну Гору одвоји од Југославије - додаје Јовановић. 

Као најважнију борбу Слободана Милошевића за српске државне интересе, Јовановић истиче управо борбу за подржавање заједнице Србије и Црне Горе, односно наше право да останемо у заједничкој држави. 

Јовановић додаје да се на овај дан дефинитивно не може заборавити и велика борба Слободана Милошевића за најважније националне интересе. Како каже, током година грађанских ратова на овим просторима, Милошевић је чинио све да помогне борбу српског народа за слободу. 

- Помагао је и материјално, није могао да се не одазове позиву за помоћ српском народу тамо где је он бранио своју слободу - каже Јованић и додаје да Милошевић 1999. године није дозволио да НАТО окупира Југославију, као што је тражио у Рамбујеу. 

Милошевић тада није прихватио капитулацију. 

- Слоба је организовао неочекивано снажну одбрану од НАТО агресије. Најављивали су да ће покорити Југославију за два до три дана, Милошевић је успео да одбрану продужи на 78 дана. НАТО је био принуђен да закључи споразум о миру, који је Савет безбедности Уједињених нација уобличио у Резолуцију 1244, а која гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије са Косовом и Метохијом у своме саставу - наводи Јовановић за "Новости". 

Овај моменат, додаје он, заувек ће остати забележен у историји нашег народа. 

- Милошевић је бранио земљу од највеће војне силе на свету и принудио је НАТО да седне за преговарачки сто. Напад није завршен капитулацијом - већ споразумом - закључује Јовановић. 

Милошевић је рођен 20. августа 1941. године. Преминуо је у притвору затвора у Схевенингену 11. марта 2006. године. На суђењу Милошевић се сам бранио. Умро је после пет година у затвору, педесетак сати пре завршетка извођења сведока.

"Један од највећих државника"

Председник младих социјалиста Србије Ђорђе Ђоковић, на свом Твитер профилу објавио је фотографију Слободана Милошевића уз опис "На данашњи дан рођен је један од највећих државника".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)