МЕТЕОРОЛОГ СОВИЉ УПОЗОРИО: Изузетно топло време се наставља - Ово ће бити једно од најврелијих лета!

Новости онлајн

10. 08. 2021. у 13:16

ИАКО у наредном периоду не очекујемо јако високе температуре као протеклих дана, изузетно топло време се наставља - на снази ће бити и жути и наранџасти метео-аларм, наводи метеоролог РХМЗ-а Слободан Совиљ.

МЕТЕОРОЛОГ СОВИЉ УПОЗОРИО: Изузетно топло време се наставља - Ово ће бити једно од најврелијих лета!

Фото: Принтсцрееен/РТС

Он је навео да иако смо после ужареног јула очекивали да ће током августа време бити знатно пријатније, лампица на метео-аларму се не гаси - на снази ће бити и жути и наранџасти метео-аларм.

Фото: Принтсцреен/РХМЗ

- Иако у наредном периоду не очекујемо јако високе температуре које смо имали претходних дана, изузетно топло време се наставља, тако да ће и даље бити ризик због појаве шумских пожара на целом подручју Балканског полуострва али и источног Средоземља - наводи Совиљ.

Оцењује да ће ово ће бити једно од од најтоплијих лета и како каже, то је последица изузетно израженог топлатног таласа који је захватио централно и источно Средоземље у претходном периоду где су температуре биле и до 47 степени колико је измерено у појединим деловима Грчке.

- Најтоплије лето до сада било је 2012. године. Према досадашњим вредностима још нисмо достигли те вредности температуре као тог лета, али у сваком случају ово ће бити једно од најтоплијих, поготово што ћемо и у наредном периоду имати изузетно топло време и на снази ће због тога бити и жути и наранџасти метео-аларм - објашњава Совиљ.

Како каже, у наредном периоду неће бити услова за падавине.

- Нема падавина, и ако их буде оне ће бити локалног карактера у виду изолованих пљускова, али никаквог правог освежења или интезивних падавина које би значајније стабилизовале ситуацију неће бити - наводи Совиљ.

Наводи и да су због пораста температура реаговале и Уједињене нације које су у свом извештају навеле да је упаљен црвени метео-аларм за човечанство због неодговорности човека према природи.

- Тај извештај је дат због пораста температуре који је приметан и на нашем подручју. У протеклих шездесетак година имамо пораст температуре за два до три степена. Сам тај пораст температуре води и израженијим топлотним таласима у току лета и појави интезивнијих шумских пожара - наводи Совиљ.

Истиче да је због свега тога пред нама важан задатак - да смањимо употребу фосилних горива и користимо здравију енергију.

(РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)