ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН: У Суботици одржан комеморативни скуп за страдале у "Олуји"

Ј.Л.

03. 08. 2021. у 16:59

ПОВОДОМ 26. годишњице страдања српског народа у злочиначкој акцији "Олуја" у Великој већници Градске куће одржан је комеморативни скуп, у организацији Савеза српских удуржења Севернобачког округа.

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ЗАБОРАВЉЕН: У Суботици одржан комеморативни скуп за страдале у Олуји

Фото: Архива Новости

Скуп је увеличао градначелник Стеван Бакић поручујући да ће овакви комеморативни скупови увек имати подршку Града.

- Ближи се 4.август, дан када је пре 26 година почела злочиначка акција "Олуја". Један од најтрагичнијих датума српске историје о којима је увек тешко говорити. Ми о "Олуји" морамо да говоримо чешће, да се чује реч о геноцидној акцији према српском народу, а све жртве заслужују највећу почаст – поручио је градоначелник Бакић.

– Овај град је био уточиште за хиљаде Срба који су протерани са вековних огњишта. Они су данас наши суграђани и дају немерљив допринос развоју Суботице, али завичај и злочин који је над њима учињен никада не могу да забораве. Не смеју да забораве, а не смемо ни ми, који смо били сведоци крајишке трагедије. Велика је одговорност на нама да им пренесемо истину шта се догодило, а о којој се говорило шапатом и није имала места у јавном и државном животу. То је променила државничка визија Александра Вучића а неговање културе сећања је опредељење свих нивоа власти.

Манифестацију већ шест организује Савез српских удружења Севернобачког округа са циљем да се један од највећих погрома српског народа никада не заборави.

- Пре 26 година у "Олуји" је убијено више од две хиљаде људи, а око 220 хиљада наших сународника протерано са вековних огњишта. Од тога је око 10.800 нашло уточиште и нови дом у Суботици – подсећа Боро Вукајловић, председник Савеза српских удружења СБО, који је за дан свог удружења одабрао 4. август. – То је народ који је само у прошлом веку доживео три геноцида, а сада се у светским медијима проглашава као геноцидни народ, што никако није истина.

Госте је поздравио и Жељко Кукић, председник Културне заједнице Крајине. Предавања о генези српско - хрватскх односа одржали су професор Универзитета у Новом Саду Дејан Микавица и Момчило Диклић, сарадник Института за европске послове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)