ДЕВОЈКЕ, ОПРЕЗ! Дрога за силовање стигла у Србију: Брише памћење, а довољно је да вам сипају само кап у пиће!

Novosti online

30. 07. 2021. у 09:52

НОВА дрога ГХБ, која "брише" памћење и може да се користити за силовање, појавила се у суседној Хрватској, а домаћи стручњаци кажу да је има и код нас!

ДЕВОЈКЕ, ОПРЕЗ! Дрога за силовање стигла у Србију: Брише памћење, а довољно је да вам сипају само кап у пиће!

Фото Илустрација архива

Хрватски медији пренели су да је ГХБ, који је у течном облику и обично се ставља у пиће, веома јефтин. Он изазива добро расположење, али и сексуално узбуђење.

Како медији преносе, жртва се другог дана ничега не сећа, док јој трагови тог наркотика брзо нестају из организма. Најгоре од свега је што се рецепт за прављење те дроге у кућној радиности може наћи на интернету, а добија се од хемикалије за чишћење - фелни!

Једна кап у пиће те хемикалије, како је објављено, може довести до великих проблема.И

ИМА ЈЕ И У СРБИЈИ

Директор владине Канцеларије за борбу против дрога Милан Пекић потврдио је за 24седам да се ова дрога може наћи и у нашој земљи.

- Први пут се у нашој земљи појавила пре десетак година, на црном тржишту. Међутим, успели смо да сузбијемо њену продају и злоупотребу. У међувремену су се појављивали спорадични случајеви уноса у земљу, а најчешће су је доносили странци, махом туристи, али и посетиоци фестивала - истиче Пекић и додаје:

- Са друге стране, дрога ГХБ, као и бројне друге, продају се на такозваном "дарк вебу", односно интернету, што је изузетно тешко контролисати. Поред тих супстанци, тамо се тргује и оружјем, па и људима. Према проценама, само током претходне године профит црног тржишта на "мрачним интернет страницама" износио је око 315 милиона долара - каже он.

Према његовим речима, ова дрога уништава здравље, а најчешће се користи као “мамац за силовање девојака”.

- У питању је синтетичка супстанца, без боје и мириса, сланкастог укуса. Како је у течном облику, узима се орално и лако се може сипати у пиће, а да жртва то и не примети. Након конзумације, оне се обично и не сећају да су биле под дејством наркотика, а већина није свесна ни да је доживела напаствовање - наводи он.

Пекић упозорава да су синтетички опијати веома опасни.

- Производе се од разних токсичних материја, а често узимање може да остави тешке последице по здравље. Још један проблем је што је ова дрога обично јефтина, па је најчешће злоупотребљавају млади - напомиње он.

БРИШЕ СЕЋАЊЕ

Психолог Радомир Чолаковић каже да је из категорије "дрога за силовање" веома популарна и дрога руфенол.

- Имао сам само један такав случај у каријери. Руфенол је дрога која делује селективно, односно на меморију, тако да "прекрије" лице човека, тачније – особа се сећа скоро свега, али лице онога ко ју је силовао не памти – испричао је саговорник и додао да га не чуди то што се рецепт за ГХБ налази на интернету и може да се направи у кућним условима. Такође, не чуди га ни што се дрога добија од течности за чишћење фелни.

- Напредак у технологији прављења дрога је страшан. Не изненађује ме што постоји рецепт на интернету. Јер заиста интернет постаје ужасно место. Знате да су правили бомбе на основу интернет инструкција – каже он.

Чолаковић објашњава да је свако претеривање са уношењем хемијских супстанци опасно за организам.

- Све што је психоактивно је нека врста отрова. Хемија је врло опасна и нужно зло - додаје он.

Упркос томе што дрога "брише" памћење, то не важи и за трауме које остају након силовања због ње.

- Траума остаје константна! Све што ми доживимо, намерно или не, све остаје записано у мозгу. Последице те трауме могуће је превазићи помоћу психотерапије. Дакако, најопаснија је ћутање, односно ако жртва не пријави шта се дешава, рецимо, због срамоте. То ће је онда "копати” читавог живота – објашњава Чолаковић.

Нажалост, сматра он, оваквих дрога биће све више.

- То је нова пошаст и усавршаваће се све више с напретком технологије - закључио је наш саговорник.

(24 седам)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)