НЕМАЦ НАПИСАО УЏБЕНИК О ТЕСЛИ: Андреас Руфинг из Минхена поштовалац дела генија из Лике

М. ЛОПУШИНА

30. 07. 2021. у 07:25

ПРОФЕСОР физике и математике др Андреас Руфинг из Гиманзије "Томас Ман" у Минхену стари је и велики заљубљеник у дело српског генија Николе Тесле.

НЕМАЦ НАПИСАО УЏБЕНИК О ТЕСЛИ: Андреас Руфинг из Минхена поштовалац дела генија из Лике

Фото Википедија

Његова љубав према овом научнику толико је велика да је лане немачкој влади упутио предлог да једна средња школа у Баварској добије име овог великог светског научника, а сада је написао и уџбеник о генију из Смиљана и намерава да га уведе у образовни програм у Немачкој.

Ова сазњања поделио је са нама Хаџи Горан Кавржић, председник Друштва "Свети Сава" из Минхена, представник друштва "Просвјета" у Немачкој, новинар Телевизије српске дијаспоре у Минхену, бивши посланички кандиндат у Републици Српској и одскоро члан Теслине научне фондације (ТНФ) у Филаделфији.

- Доктор Руфинг као професор у више немачких школа, често у њима организује семинаре о животу и делу нашег научнука и једног од најзнаменитијих и најпознатијих Срба у свету.

Професор је неколико пута посетио родну кућу Николе Тесле у Смиљану. Читава његова педагошка и научна каријера посвећена је лику и делу генија из Лике - објашњава нам Кавржић.

Истраживање професор Руфин (горе лево) са сарадницима, Фото Приватна архива

Предочио нам је и да је др Руфинг одрастао у Минхену, где се школовао. Дипломирао је и докторирао на Техничком универзитету, где и данас ради као научник-истраживач.

- Написао сам уџбеник о Николи Тесли на немачком језику за ученике средњих школа, са намером да га уведем у образовни програм у Немачкој. Тесла као светски научник и човек који је обликовао човечанство, то заслужује. Преводим уџебник и на енглески, да бих га предочио свим теслијанцима света и Теслиној научној фондацији у Филаделфији. Мој пријатељ га преводи на српски језик, јер желим да га поклоним Музеју Николе Тесле када дођем у Београд - каже нам др Руфинг.

Његов план је да на јесен први пут посети главни град Србије и Теслин музеј, где жели да истражује наслеђе и научну заоставштину српског генија. Доктора посебно интересеују научне везе и односи Николе Тесле и Алберта Ајнштајна, које сматра највећим умовима наше планете.

Теслина научна фондација Србије из Земуна је позвала др Андреаса Руфинга и Хаџи Горана Кавржића из Минхена да постану њени чланови и да буду њени гости у Србији.

- Уџбеник и целокупна настојања др Руфинга да уведе Николу Теслу као предмет у немачким школама, поклапа се са нашим пројектом увођења српског генија у школе у Србији, Републици Српској и САД. Овај програм у Америци воде директорка пројекта Ешли Редфеарн и Александар Игњатовић, творац Теслине игрице о проналасцима, из Београда. Зато се трудимо да успоставимо сарадњу са др Руфингом и наш заједнички програм подигнемо на планетарни ниво - каже Зоран Буловић, први човек ТНФ Србија.

Минхен Гимназија "Томас Ман", Фото Википедија

У СЕПТЕМБРУ ДОЛАЗИ У БЕОГРАД

НА онлајн конференцији о Николи Тесли, која ће бити одржана у септембру у Београду, др Андреас Руфинг ће учествовати са својим уџбеником о Николи Тесли. На позив из Србије одговорио је:

- Много сам задовољан што могу да помонем Србији, Теслиној научној фондацији и свим другим симпатизерима Николе Тесле.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)