ЛЕТУЈЕТЕ У РЕГИОНУ? Ево које мере важе и шта вас чека

Новости онлајн

26. 07. 2021. у 11:18

КОЈЕ мере су тренутно на снази у Црној Гори, Грчкој и Хрватској - земљама у којима Срби највише летују?

ЛЕТУЈЕТЕ У РЕГИОНУ? Ево које мере важе и шта вас чека

Фото visitbudva.org

Туристичка сезона је увелико у току, а рестриктивне мере се мењају скоро из дана у дан.

Ево шта вас чека уколико се упутите у неку од ових земаља:

Грчка - невакцинисанима забрањен улаз у кафиће

До 16. јула је само вакцинисаним особама дозвољен улаз у позоришта, теретане и места за забаву.

Угоститељски објекти - ресторани, кафићи и барови затвореног типа не дозвољавају улаз онима који нису вакцинисани, а попуњеност не сме да буде већа од 85 одсто капацитета.

Такође је донета одлука да ће се до 31. августа услуживати само гости који седе.

Путници који иду на острва морају да покажу потврду о вакцинацији, негативан ПЦР тест (не старији од 72 сата) или брзи тест (не старији од 48 сати) или доказ о прележаном вирусу.

Од 16. јула уведено је ново правило за путовање са неког од грчких острва на копно, па ће уз сва неопходна документа, путници морати да доставе још један - потврду о негативном самотестирању, које је извршено до 24 сата раније од предвиђеног времена путовања.

На грчком острву Миконос је тренутно на снази полицијски час од поноћи до 6 ујутру, а забрањена је и музика у ресторанима и баровима.

Црна Гора - без ноћног живота

Због непоштовања епидемиолошких мера у Црној Гори и раста броја новозаражених, у петак 23. јула су донете нове мере које ће бити на снази до 2. августа.

Према новим мерама, уводи се привремена забрана рада ноћних клубова и дискотека, на отвореном и затвореном простору. Такође, забрањено је и организовање музичких фестивала, као и било какво масовно окупљање у затвореном простору.

Поново отворене две плаже у Црној Гори

Уколико епидемиолошка ситуација буде повољна, од 2. августа ће поново почети да раде ноћни клубови и дискотеке, али само за оне који су вакцинисани, поседују негативан ПЦР тест или доказ да су прележали коронавирус (да је прошло мање од 180 дана од позитивног ПЦР теста).


Под истим условима ће бити могућ и боравак у унутрашњем простору угоститељских објеката, као и улазак на журке, музичке фестивале и било која друга масовна окупљања.
Хрватска - мере на целом Јадрану

Због погоршања епидемиолошке ситуације, мере су уведене за Дубровачко-неретванску, Сплитско-далматинску, Шибенско-книнску, Задарску, Приморско-Горанску и Истарску жупанију, као и за Новаљу, Сењ и општину Карлобаг.

Све мере ступају на снагу данас и важиће до 15. августа.

Сви догађаји могу да се организују за највише 1.000 особа које имају ковид потврде, док се у супротном број ограничава на 50 особа на окупљању.

На приватним окупљањима и свадбеним свечаностима без ковид потврде може бити највише 15 особа, уз придржавање свих прописаних епидемиолошких мера.

Оно што је важно за све туристе који планирају да летују на Јадрану јесте да се број људи у угоститељским објектима ограничава на највише 1.000 особа уз одговарајућу потврду.

Засад нису најављена ограничења у раду ресторана и кафића на приморју.

За улазак у Хрватску је потребна потврда о вакцинацији или прележаној корони која није старија од 270 дана, а не 210 дана као до сада.

(B92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)