НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЂОРЂА ЂУРИЋА: Налазимо се тачно на средини лета - ево када нас очекује нови топлотни талас

Новости онлајн

23. 07. 2021. у 20:27

ОВИХ дана уживамо у веома угодним температурама и лету примереном за наше подручје. Када нас очекује нови топлотни талас и каква нас временска ситуација очекује до краја месеца? Метеоролог Ђорђе Ђурић (из метеоролошке станице weather2umbrella) у својој најновијој временској прогнози даје одговоре на ова питања.

НАЈНОВИЈА ПРОГНОЗА ЂОРЂА ЂУРИЋА: Налазимо се тачно на средини лета - ево када нас очекује нови топлотни талас

Фото: Депоситпхотос/Јутјуб/Happy Tv

Ових дана у Србији преовладава сунчано и веома угодно време. Температуре су праве летње и крећу се око просечних вредности за средину лета. Дакле, ових дана температуре у Србији углавном имају вредности од 26 до 30°Ц, у Београду је око 28°Ц, док су просечне вредности максималних дневних температура за ово доба године од 28 до 32°Ц. Веома су угодне и пријатне ноћи, чак у многим пределима и свеже.

Иначе, након скоро месец дана веома сушног времена са температурама веома често изнад 35°Ц, а које су достизале и 39-40°Ц, висински циклон са јужног Јадрана донео нам је од прошлог четвртка до уторка веома обилне падавине, али и локалне, али јаке грмљавинске олује са градом и олујним ветром. Кише су дошле у последњи час као спас за пољопривредне културе, јер је претходно забележен огроман дефицит падавина.

У многим пределима Србије пало је од 20 до 80 мм кише по квадратном метру, локално и више, нарочито у зонама грмљавинских непогода. Највише кише пало је у деловима централне и североисточне Србије, нарочито у Поморављу, а рекордер је Смедеревска Паланка са преко 150 мм. То је количина кише која у просеку падне за два месеца у овом делу године, а пала је за 4 дана. На појединим локацијама Србије грмљавинске олује су за само неколико сати донеле и преко 50, па и до 90 мм кише по квадратном метру, што је доводило до локалних поплава, услед немогућности да одводни системи прихвате огромну количину атмосферске воде у веома кратком временском интервалу.

Срећом, изливања река није било и то захваљујићи претходном сушном периоду, а и висински циклон, који је до Јадрана стигао из Немачке, у међувремену се трансформисао и значајно ослабио.

У Србији ће и данас, али и у суботу под утицајем нешто повишеног ваздушног притиска бити сунчано и топло време, уз веома угодне температуре. Оне неће прелазити 30°Ц и кретаће се од 26 до 30°Ц, у Београду до 28°Ц, док ће ноћи и јутра бити веома пријатна и свежа.

Ипак, већ од недеље се услед гребена са севера Африке, очекује појачање југозападног висинског струјања и прилив веома топле ваздушне масе са тог подручја. Адвекција овог врелог ваздуха биће нарочито изражен почетком следеће седмице, јер ће се изнад западне Европе налазити циклон, који ће у свом предњем делу  условити додатни прилив топлог ваздуха. Истовремено, изнад нашег подручја на висини ће бити поље високог ваздушног притиска, уз додатно загревање атмосфере. Услед овакве синоптичке ситуације, циклони и облачни и падавински сисземи неће моћи да продру са Атлантског океана и са запада Европе до Балканског полуострва и Србије, већ се премештати западније и северније од нашег подручја и Алпа.

У Србији у недељу и почетком следеће седмице сунчано и топлије, а средином следеће седмице и веома топло. После подне и пред крај дана тек понегде се уз јачи развој конвективне облачности очекује појава локалних пљускова са грмљавином. У недељу и понедељак у кошавском подручју дуваће јак југоисточни ветар, а у уторак кошава ће бити у слабљењу. 

Максимална температура у недељу од 30 до 34°Ц, у Београду до 32°Ц, а у понедељак до 35°Ц. Најврелије биће у уторак и среду, уз температуре од 35 до 40°Ц, у Београду око 37°Ц.  Најтоплије ће бити на истоку Србије и на подручју Неготинске Крајине. Од понедељка нас поново очекују и веома топле и неугодне ноћи, јер се температуре у Београду и на северу и истоку Србије неће спуштати испод 20°Ц, тј. поново се очекују тропске ноћи (Тмин>20°Ц).

Према тренутним прогнозама, у четвртак и петак благи пад температура, али и даље веома топло. До краја јула не очекују нас значајније падавине, иако ће тек понегде бити изолованих локалних пљускова са грмљавином.

Налазимо се на средини лета. Након месец дана веома високих температура и сушног времена, у претходном периоду смо се освежили, уз значајније количине падавина, а ових дана уживамо у правом и умереном лету, прикладном нашем подручју. Иако нас од недеље и понедељка очекују пораст температура и нови топлотни талас са температурама следеће седмице и преко 35°Ц, не треба паничити, јер лето је и треба се само поново прилагодити високим температурама и свим потенцијалним опасностима које оне са собом доносе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)