ДА ЛИ СУ ПРЕД НАМА НОВЕ МЕРЕ? Кризни штаб заседа у 15 сати - доктори упозоравају да делта сој слободно циркулише

Новости онлајн

13. 07. 2021. у 07:45

ЧЛАНОВИ Кризног штаба састаће се у 15 часова.

ДА ЛИ СУ ПРЕД НАМА НОВЕ МЕРЕ? Кризни штаб заседа у 15 сати - доктори упозоравају да делта сој слободно циркулише

Фото: М. Стојановић

Премијерка Ана Брнабић најавила је да ће данас бити одржана седница Кризног штаба на којој ће се разговарати о тренутној епидемиолошкој ситуацији.

- У петак сам имала састанак са нашим нациналним телом за вакцинацију и они ће, како је најавила, до 23. јула дати препоруку Кризном штабу око треће дозе, који ће 1. августа дати свој став - додала је Брнабић.

Брнабић је на ТВ Пинк рекла да је лекарски део Кризног штаба забринут због евентуалног новог таласа корона вируса и слабе имунизације.

- Пратимо бројке на два сата, председник и ја, гледамо како је то у општинама и градовима. Најбезнеднија ситуација је у оним локалним самоуправама са највећим број вакцинисаних- казала је Брнабић и додала да је од јутрос и Горњи Милановац прешао више од 50 одсто вакцинисаних.

Делта сој циркулише у Србији

Епидемиолог Предраг Кон каже да је нови талас епидемије већ почео, а анализирањем бројки утврдио је и када ће он бити на максимуму и колико би могао да потраје.

- Тврдње да је пред нама нови удар епидемије ковида-19 засноване су на свему ономе што смо научили о њему, времену инкубације, обухвату вакцинације који ће се тешко променити. Јасно се може видети шта нас очекује и на примерима Велике Британије и Израела, репродукциона стопа јасно показује да се из недеље у недељу повећава број заражених, то ће се десити и код нас, тај број ће се повећати у односу на наше понашање - рекао је др Кон.

Фото: Принтсцреен/РТС

Он је до детаља појаснио шта можемо очекивати у наредном периоду.

- Што се будемо опуштеније понашали брзина успона биће све већа, све бржа. Дакле брже ће расти број новозаражених. У том случају за шест недеља очекујем максимум, а укупно овај талас би трајао и дуже, јер треба времена онда да се спусти кривуља - додао је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)