СТАРАЧКИ ДОМ ОКРИВЉУЈУ ЗА СМРТ МАЈКЕ: Преминула корисница установе за старе чија породица тврди да је злостављана

Ј. Ж. С.

08. 07. 2021. у 09:32

ИНСПЕКЦИЈА социјалне заштите Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања испитаће све околности поводом оптужби које је Снежана П., ћерка преминуле кориснице дома за старе на Петловом брду, изнела у јавности.

СТАРАЧКИ ДОМ ОКРИВЉУЈУ ЗА СМРТ МАЈКЕ: Преминула корисница установе за старе чија породица тврди да је злостављана

У установи тврде да је старица имала сву потребну негу / Фото Принтскрин

Из овог министарства позивају све који имају сазнања о постојању илегалних домова, непримереном понашању, одступању од прописаног квалитета услуге, да о свему обавесте инспекцију.

Према писању медија, Снежана П. је тврдила да је њена мајка примљена у дом здрава и чисте свести. Смештена је у ову установу зато што ћерка није могла да непрекидно буде поред ње. Ова врста неге јој је била неопходна јер је недавно оперисала кук.

По њеној причи, за седам дана боравка у дому старица је била дрогирана седативима, изгладњивана, неокупана, с подливима на рукама и ранама на телу. Код себе није смела да држи мобилни телефон, а наводно је дане проводила у подруму дома, где је малтретирана, без хране и пресвлачења пелена, а вероватно и тучена, судећи по модрицама које има по телу. У дану када је њена прича изашла у јавност - старица је преминула.

Александра Миловановић, власница дома каже за "Новости" да је спремна да на увид јавности да комплетан боравак преминуле кориснице, који је забележен на видео-надзору установе.

- Наводи су потпуно неистинити. Корисница је купана, пресвлачена и медицински збринута, као и сви остали корисници. Чим је наш лекар по пријему прегледао, дао је ћерки предлог терапије. Она се са тим сагласила, али наравно морало је и да се плати, а то је изгледа био главни проблем - каже власница.

Према њеним речима, посете дому су дозвољене после завршене двонедељне изолације, која се спроводи по пријему корисника без обзира на негативан PCR тест.

- Не постоји никакав подрум за изолацију, већ се соба налази у приземљу, а корисници који не могу да брину о мобилном телефону користе домски - тврди Миловановићева.

У Министарству за рад напомињу да је ванредни инспецијски надзор у овом случају већ обављен, али и да су са случајем упознате и остале инспекције. До сада је уз асистенцију полиције обављен и допунски теренски надзор дома на Петловом брду.

- Након утврђивања свих релевантних чињеница инспекција социјалне заштите одлучиће о евентуалним мерама - наводе у Министарству.

ОПТУЖБЕ КАО АЛИБИ

СВИ су изгледи, наводи власница дома, да је ћерка мислила да нећемо бринути о њеној мајци, јер је корисница последњих дана понављала да је ћерка сместила у установу да би јој узела стан.

- Када је видела да смо професионална установа, брже-боље је одвела. Мислим да је проблем само новац. У уговору, међутим, јасно стоји да се уплаћен новац за тај месец не враћа, иако корисник раније напушта дом, као што је било у овом случају - каже Миловановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)