НИЈЕ ИСКЉУЧЕН ПОВРАТАК СТРОЖИХ МЕРА: Докторк Кон упозорава - На јесен нам прети нови талас коронавируса

Novosti online

04. 07. 2021. у 16:39

ПАД броја новозаражених, који је трајао два месеца, евидентно је заустављен, а претходне недеље чак смо имали и више оболелих него седам дана раније. Према последњим подацима Министарства здравља и Института “Батут”, у Србији смо прошле седмице имали 571 новозараженог, а недељу дана раније, од 21. до 27. јуна - 548. Или 4,8 одсто мање.

НИЈЕ ИСКЉУЧЕН ПОВРАТАК СТРОЖИХ МЕРА: Докторк Кон упозорава - На јесен нам прети нови талас коронавируса

Фото: Танјуг

- Ови што се сада заражавају то су углавном млађи људи, као на самом почетку епидемије. Они имају честе контакте, тако да је и реалност брже преношење вируса - објаснио је епидемиолог др Предраг Кон на ТВ К1.

Он је обелоданио да су пооштрене мере праћења заражених и њихових контаката. И потврдио да нам нови талас коронавируса “не гине”.

- На јесен нам прети нови талас. С овим степеном вакцинације, он је известан. Људи морају да схвате да нисмо достигли колективни имунитет. С бројкама се манипулише, или блаже да кажем, различито се представљају. Када се каже да је вакцинисано близу 50 одсто, мисли се на пунолетне грађане, око 5,4 милиона колико се процењује да их је тренутно у Србији. Међутим, ми смо обухват вакцинације померили на границу до 12 година, дакле потребно нам је још више вакцинисаних - објаснио је др Кон.

Србија је тренутно са око 16 заражених на 100.000 становника на самој граници између зелене и жуте корона зоне (зелена до 15/100.000). Међутим, прошле године смо успели да се спустимо испод 10/100.000.

- Зараза се спушта ка млађем узрасту, то је евидентно. Нови талас је известан, мада је сигурно да он неће бити као они претходни. Мислим да можемо да имамо око 1.000 заражених на дан, не много више. И то не почетком септембра, него нешто касније. Ипак, проблем је што ми не знамо колико је заштићених људи, односно колико је укупно вакцинисаних и оних који су прележали корону - рекао је др Кон.

По његовим речима, није искључен ни повратак строжих мера у датом моменту.

- Када крене талас, ми не можемо тек тако да га пустимо. Мораћемо некако да реагујемо. Талас неће кренути брзо, али ће кренути - додао је др Кон и напоменуо “да је трећа доза вакцине реалност”.

А на питање шта би он урадио у овом тренутку, нема дилему:

- Увео бих обавезну вакцинацију за одређене групе становништва - закључио је др Кон.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)