ДЕЛТА СОЈ ПРЕТИ СРБИЈИ: Индијска, заразнија варијанта вируса корона регистрована на Косову и Метохији

И. К.

01. 07. 2021. у 08:00

ДЕЛТА сој вируса корона стигао је званично у наше крајеве - регистрован је код две особе на Косову и Метохији.

ДЕЛТА СОЈ ПРЕТИ СРБИЈИ: Индијска, заразнија варијанта вируса корона регистрована на Косову и Метохији

Фото Принтскрин / РТС

Стручњаци су сагласни да га вероватно већ има и у централној Србији, али још није "уловљен" у лабораторији!

- Да ће делта сој да стигне и код нас било нам је јасно оног тренутка када се појавио у свету - каже, за "Новости", др Миланко Шеклер, вирусолог. - Он је вероватно већ у циркулацији, тако да је једино неизвесно када ће и званично да се изолује.

Доктор Шеклер напомиње да разлога за бојазан нема, јер делта сој није смртоноснији у односу на остале мутације, само узрокује другачију клиничку слику:

- Симптоми су главобоља, сувоћа грла и бол у грлу. Не узрокује повишену телесну температуру и губитак чула укуса и мириса, а код старијих особа може да доведе до обилније секреције из носа.

Најефикаснија заштита су, подсећа, вакцинација, ношење маски и одржавање дистанце.

- Превише смо се опустили и многи више не носе маске - каже др Шеклер. - То је велики проблем, поготово за невакцинисане који су на највећем удару новог соја. Зато апелујем да они који се нису имунизовали, то ураде што пре, а маске је неопходно да се носе у свакој прилици. Да је вакцина најбоља заштита сведочи пример Велике Британије, где је 80 одсто грађана примило прву дозу цепива, тако да је међу новозараженима број вакцинисаних и ревакцинисаних свега један на 100.

Уколико имунизација у Србији остане на свега 50 одсто вакцинисаних, сценарио који нас чека на јесен, како упућује др Шеклер, јесте 4.000 заражених на дневном нивоу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)